Breaking news

Solutii eficiente pentru locuri de munca stabile

Desi exista atat de multe oportunitati pe piata muncii, nu este la fel de usor pentru toate persoanele sa isi gaseasca un loc de munca potrivit aptitudinilor, cunostintelor si abilitatilor lor si este cu atat mai dificil sa isi deschida o afacere proprie, fiind nevoie nu numai de un buget suficient dar si de diverse relatii si cunostinte care sa ajute la buna promovare si managerier a acelei afaceri.

Prin intermediului diverselor proiecte de ocupare a fortei de munca si de formare, in special a tinerilor, le este oferita sansa mult mai multor persoane de a-si gasi un loc de munca care sa le ofere un venit stabil si suficient atat pentru cheltuielile lunare cat si pentru a putea realiza mici economii. Proiectul Integrare NEETS urmareste integrarea tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani pe piata muncii prin programe de formare, training-uri asa cum sunt numite in ziua de azi, in urma carora isi pot gasi un loc de munca mult mai usor, in domeniul dorit, sau isi pot chiar deschide propria afacere, avand posibilitatea de a obtine fonduri europene de pana la 25 000 de Euro. Desigur, acestia trebuie sa fie in primul rand eligibili pentru a se putea inscrie in proiect si astfel, de a profita de beneficiile oferit de acestea. NEETS este prescurtarea din limba engleza pentru persoanele care nu sunt angajate dar nici in somaj (not employed, not in training).

Un prim pas in inregistrarea unei persoane in acest proiect este inregistrarea acesteia la Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca din localitatea lor, prin prezentarea documentelor necesare, precum copii dupa cartea de identitate, certificat de nastere si diplome de studii, printre altele. Aceasta se poate face atat prin prezentarea persoanei la agentia respectiva cat si prin trimiterea documentelor necesare in format digital, prin email.

Exista cateva conditii pe care tinerii trebuie sa le indeplineasca pentru a putea fi eligibili la a fi alesi in grupul tinta, precum sa fie NEETS, cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani, sa fie inrtegistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca, asa cum am mentionat anterior si totodata, sa aiba resedinta sau domiciliul in regiunile vizate de catre proiect, in acest caz partea de Sud-Vest, Sud-Est si Sud-Muntenia. De asemenea, este nevoie de realizarea si obtinerea documentelor necesare, dupa cum urmeaza:

1.Formularul de inscriere in grupul tinta
2.Declaratie de consimtamant privind acordul utilizarii datelor cu caracter personal
3.Declaratie de evitarea dublei finantari
4.Chestionar initial de identificare a nevoilor – detaliat
5.Declaratie apartenenta grup tinta
6.Copie carte de identitate,
7.Copie certificat de nastere,
8.Copie certificat casatorie(dupa caz)
9.Documente studii
10.Adeverinta medicala

11.Adeverinta de la AJOFM, din care reiese gradul de ocupabiliate rezultat in urma profilarii
12.Orice alte documente elaborate pe parcurs in functie de nevoi

 

Proiectul de integrare NEETS le aduce tinerilor, in special celor ce fac parte din minoritati si din zonele rurale unde nu exista atat de multe posibilitati de angajare, numeroase beneficii precum oportunitatea de a participa la diversele programe de training prin care pot invata aspecte importante din domeniile de interes pentru acestia, complet gratuit, si care sunt recunoscute la nivel national dar si european fapt pentru care pot obtine in viitor locuri de munca chiar si la companii multinationale dar si mediere pe piata muncii si programe de antreprenoriat prin care vor invata cum sa-si deschida si sa-si managerieze propria afacere intr-un mod cat mai eficient. In plus, tot in ceea ce priveste deschiderea unei afaceri personale, tinerii vor avea la dispozitie solutii profesionale si eficiente de promovare si publicitate a planurilor de afaceri pe care le-au selectat in cadrul proiectului.

 

Numarul de persoane care vor beneficia de studii de formare precum si de servicii de mediere pe piata muncii este de 374, selectati din cele trei regiuni anterior mentionate.