Breaking news

Șoferii români vor mai multe stații de încărcare electrice

loading...

La fel cum o mașină alimentată în mod convențional nu va funcționa fără carburant în rezervor, nici un vehicul electric nu se va mișca din loc decât dacă bateria sa este suficient de încărcată. Dar, în timp ce majoritatea automobiliștilor pot obține combustibil doar de la o benzinărie, proprietarii de EV se pare că vor avea în viitor multiple opțiuni pentru încărcarea acumulatorului.

 

Stații de încărcare pentru EV o necesitate obiectivă și în țara noastră

 

Categoric, este nevoie de mai multe stații de încărcare electrice în România în anii ce vin și, mai mult ca sigur, numărul lor va crește exponențial pentru a răspunde nevoii șoferilor de mașini ecologice de acest tip.

 

Le vei găsi și tu  în zonele urbane sau în apropierea acestora unde există o concentrație mai mare de EV. De obicei, vor fi instalate în parcările clădirilor de apartamente rezidențiale și parcările publice ori ale firmelor mari, în parcările supermarketurilor, la dealerii auto noi și chiar în unele colțuri ale arterelor urbane cele mai circulate.

 

Este o realitate pentru toate institutele de cercetare din lume și cercetătorii specializați în utilizarea carburanților fosili, că aceștia devin din ce în ce mai rar și în viitorul apropiat se va termina.

 

Cercetările au arătat că 1.687 de trilioane de barili vor fi consumate până în 2067 și că până și Rusia și Venezuela care mai au ceva rezerve le vor termina. Aceste date se bazează pe rezervele de petrol existente la acest moment, fără a ține seama de posibilele descoperiri viitoare.

 

Creșterea gradului de utilizare al mașinilor electrice devine deja o realitate în țările dezvoltate, puțin câte puțin, tot mai multe state încep să înregistreze un număr sporit al vânzărilor pe acest segment.

 

Dar, deocamdată, această creștere s-a dovedit a fi mult mai relevantă în țări precum: SUA, China, Japonia și statele europene vestice și nordice.

 

Atenție la cablul de încărcare când îți iei o mașină electrică

 

Mașina electrică achiziționată sau închiriată este întotdeauna echipată cu un cablu de încărcare. Dacă șoferul dorește să cumpere un alt cablu, compatibil cu alte prize, îl poate cumpăra online sau de la dealer. Costurile variază cu puterea. Informează-te înainte de a face o astfel de achiziție.

 

Șoferii români încă sunt destul de încurcați când vine vorba de EV. Lipsesc stațiile de încărcare electrică suficiente, asta zic toți. Dar ele vor apărea, pentru că nu se mai poate continua ca acum.

 

Primul pas este verificarea compatibilității prizei auto cu standardul stației de încărcare. Când achiziționezi o mașină electrică, trebuie să știi din start că fiecare producător furnizează unul sau două cabluri, care pot fi utilizate pentru prizele corespunzătoare din stațiile de încărcare.

 

Timpul de încărcare depinde de puterea de încărcare a stației, puterea maximă acceptată de încărcător la bordul vehiculului, tipul de cablu utilizat și, desigur, de capacitatea sistemului de stocare la bord și nivelul de încărcare.

 

Pentru a-ți încărca mașina la stațiile de încărcare publică, ai nevoie de:

 

  • cablu de încărcare;
  • găsirea unui punct de încărcare (stație publică de încărcare);
  • dispozitiv de plată (facturarea poate fi plătită prin card sau aplicație, în funcție de furnizorul de servicii de facturare pe care îl alegi).

 

Nu, nu este nevoie să descarci complet bateria și apoi să o încarci complet. Bateriile moderne de litiu utilizate în vehiculele electrice  beneficiază și de mici sesiuni parțiale de încărcare.

 

Majoritatea mașinilor electrice îți permit să efectuezi sesiuni de încărcări parțiale scurte, chiar dacă bateria vehiculului nu este complet descărcată. Timpul de încărcare în aceste cazuri poate fi foarte scurt.

 

Ar fi bine ca pe viitor, când numărul de posesor de EV va crește și în România, operatorii să ofere un serviciu de rezervare prin intermediul unei aplicații speciale. O metodă de time management personal pentru șoferi.  E destul de stresant ca să mergi pur și simplu la o stație de încărcare electrică pentru a verifica disponibilitatea și a-ți încărca mașina. Asta deși în cele mai multe cazuri, stațiile pot fi folosite de mai multe mașini simultan.

 

Viitorul EV va fi unul frumos, premisele se arată bune. Evident, și drumurile autohtone ar trebui să țină ritmul cu dezvoltarea din domeniul auto!

 

 

 

 

loading...