Şoferii băuţi care provoacă accidente vor plăti serviciile medicale şi intervenţia poliţiei

Veşti proaste pentru şoferii care se urcă beţi la volan. Din 2012 s-ar putea să fie obligaţi să plătească integral serviciile medicale dar şi intervenţia poliţiei în cazul în care provoacă un accident rutier.

Medicul Tudor Ciuhodaru solicită Camerei Deputaţilor adoptarea de urgenţă a proiectului legislativ care prevede ca persoanele surprinse în trafic sub influenţa alcoolului sau a psihotropelor să fie obligate să plătească atât actul medical, cât şi intervenţia poliţiştilor.

Cheltuielile cu un şofer beat variază între 70 şi 100 de lei, bani care ar putea fi direcţionaţi spre cei care au afecţiuni cronice sau spre achiziţii de aparatură sau medicamente. De multe ori, aceşti şoferi produc disfuncţionalităţi în activitatea serviciilor de urgenţă. Ei creează probleme prin agresivitate verbală sau fizică, iar evaluarea clinică, recoltarea de probe biologice şi determinările toxicologice presupun deturnarea de resurse umane şi materiale care sunt destinate asigurării terapiei pacienţilor aflaţi în stare gravă. De aceea, doresc ca prin acest proiect legislativ cei prinşi în trafic sub influenţa alcoolului sau psihotropelor să deconteze atât actul medical, precum şi intervenţia poliţiei“, a precizat medicul deputat, Tudor Ciuhodaru.

Deputatul UNPR, spercă ca prin adoptarea acestei legi şoferii să fie descurajaţi să mai urce beţi la volanul maşinii.

Un studiu al Institutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii din Inspectoratul General al Poliţiei Române arată că procentul şoferilor aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice (44,5%) implicaţi în accidente rutiere este aproape dublu faţă de cel al conducătorilor auto care nu au fost niciodată implicaţi în accidente – 24,5%.

>