Breaking news

Șobolanii din Parcul IOR pot fi stârpiți în două săptămâni, dar nu se vrea

Șobolanii se plimbă în voie prin parcul IOR din București și asta în condițiile în care Primăria Capitalei plătește anual fabuloasa sumă de 7 milioane de euro către firma 3D România, care ar trebui să se ocupe de stârpirea șobolanilor din București. Bucureștenii ar putea scăpa de șobolanii din parc în doar două săptămâni, însă nimeni nu e interesat de acest lucru.

sobolani - parc iorMii de şobolani, mari cât o pisică, se plimbă nestingheriţi printre oamenii care au ieşit la plimbare în parcul IOR din București. Reprezentanții Primăriei Capitalei cât și cei ai Primăriei Sector 3, ridică din umeri și spun că nu au cum să stârpească șobolanii pe motiv că aceștia vin de pe terenul de 200 de hectare retrocedat unei persoane care nu este de găsit. Și pentru că terenul respectiv este o proprietate privată, autoritățile spun că nu au cum să intre acolo și să facă deratizare.

În acest an, în parcul Alex. Ioan Cuza (fost IOR), 3D România, în prezența reprezentanților Direcției Parcuri sector 3, a executat tratamentul de deratizare în data de 20.05.2014. S-au aplicat momeli raticide în cantitate de 59,19 kg, momeli amplasate în stații de intoxicare plasate în locuri ferite. Precizăm că în portiunea de teren aflată la intersecția str. Nicoale Grigorescu cu bd. Liviu Rebreanu (stația de metrou Titan) nu au fost aplicate tratamente de deratizare deoarece acest teren este o proprietate privată al cărui proprietar nu a putut fi identificat și contactat. Toate prestațiile de deratizare se execută numai cu acordul și în prezența proprietarului sau a administratorului respectivei locații. În perioada următoare, în parc se va reveni cu un tratament suplimentar, dar este absolut necesar ca reprezentanții Primăriei Sectorului 3 să sprijine punerea în aplicare a Planului de Igienizare în acest parc prin identificarea deținătorului acestui teren. În cazul în care acesta nu va putea fi identificat, pe acest amplasament nu vor putea fi făcute tratamente și va exista în permanență un focar de dezvoltare a populațiilor de șobolani, lucru care va conduce la diminuarea gradului de decontaminare cu acest vector în parcul Al. I. Cuza”, se arată într-un comunicat remis Digi24.

Gabriel Munteanu, director la compania DDD, firmă specializată în servicii de dezinfecție dezinsecție și deratizare, a declarat pentru exclusivNEWS.ro că ar rezolva problema cu șobolanii în doar două săptămâni.

Compania DDD prin specialiștii pe care-i are în echipă poate stârpi șobolanii din parcul IOR în maxim două săptămâni prin amplasarea de stații de intoxicare din exterior, Acestea vor fi inscripționate conform normelor europene pentru siguranța cetățenilor. Stațiile vor fi fixate cu sisteme de ancorare pentru a se evita accesul animalelor de companie și al copiilor, în interiorul acestora. Stațiile de intoxicare se vor amplasa pe toată suprafața parcului”, a declarat Gabriel Munteanu pentru exclusivNEWS.ro.

Reprezentantul companiei DDD a mai precizat faptul că tariful pentru deratizare este de doar 0,1 lei per metrul pătrat, adică de 20 ori mai ieftin decât cel practicat de compania 3D România care are contract cu Primăria Generală.

„Noi oferim un tarif de doar 0,1 lei per metrul pătrat de suprafață deratizată. Noi garantăm eficiența serviciului de deratizare. Mi se par exagerate costurile practicate de firma care deține contractul cu Primăria. Noi am oferi servicii Primăriei Generale la cel mult jumătate din suma plătită în prezent către firma respectivă”,  a mai precizat Gabriel Munteanu pentru exclusivNEWS.ro.

Așadar șobolanii pot fi omorâți în maxim două săptămâni în parcul IOR, însă nu se vrea acest lucru întrucât la mijloc sunt contracte de milioane de euro.

Pe 14 iunie 1996, în urma unei licitaţii, Primăria Generală a acordat contractul de dezinsecţie şi deratizare a Bucureştiului firmei 3D România.

Contractul a expirat pe 13 noiembrie 2008, dar a fost prelungit prin şapte acte adiţionale. Deşi legea îl obligă să organizeze licitaţii, primarul Sorin Oprescu a preferat să prelungească direct contractul acestei companii la rând.

Astfel că în 18 ani, 3D România a încasat de la Primăria Capitalei peste 125 de milioane de euro.  Serviciile prestate de firma 3D România sunt de 28 de ori mai scumpe decât cele prestate de o societate similară în Budapesta.

Curtea de Conturi şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice susţin că actele adiţionale la contractul din 1996 au fost încheiate ilegal şi că cele 35 de milioane de euro acordate din bani publici în ultimii şase ani nu au avut o bază legală.

Și în timp ce autoritățile și firma de deratizare se spală pe mâini spunând că nu au ce face întrucât e vorba de proprietate privată, zilnic mii de bucureșteni se plimbă cu copii prin parcul IOR și riscă să fie mușcați de rozătoare sau să se îmbolnăvească grav din cauza acestora.

În realitate, Primăria poate interveni în caz de forță majoră, în baza unui ordin judecătoresc, pentru a amplasa momeli pe terenul respectiv, întrucât este vorba de sănătatea populației și există riscul explodării unei epidemii de boli infecto contagioase transmise de șobolani.