Breaking news

Sindicaliștii se pregătesc de grevă generală

Liderii celor cinci confederaţii sindicale au constituit, vineri, un comitet de criză, în urma măsurilor anunţate de preşedintele Traian Băsescu şi şi-au retras reprezentanţii sindicali din toate organismele tripartite, ca o primă formă de protest, urmând să stabilească luni mitingurile şi greva.

PROFESORI - PROTESTELiderii sindicali vor stabili luni calendarul protestelor, după ce fiecare confederaţie sindicală va analiza, împreună cu federaţiile membre, calendarul de acţiuni propus de Comitetul de criză constituit vineri, după anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind reducerile de salarii din sistemul bugetar, a pensiilor, ajutoarelor de şomaj şi a altor drepturi sociale.

Liderul Cartel Alfa a spus că a solicitat preşedintelui Traian Băsescu o întâlnire, înainte de plecarea misiunii FMI din România, în calitatea acestuia de mediator al conflictelor sociale între guvern şi partea sindicală, întrucât s-au constatat ”disfuncţionalităţi mari în dialogul construit între sindicate şi guvern”. Hossu a adăugat că reprezentanţii sindicatelor sunt dispuşi să se prezinte la întâlnirea cu şeful statului în orice moment ales de acesta, apreciind că refuzul de a avea o întâlnire cu partenerii sociali “nu înseamnă decât un refuz de a încerca o evitare a unor conflicte sociale care pot degenera în conflicte de tip Grecia”.

O altă măsură luată de comitetul de criză al sindicatelor, potrivit lui Bogdan Hossu, este decizia de retragere a tuturor reprezentanţilor sindicali din comisiile tripartite, ca o primă măsură de avertizare asupra modului în care se înţelege în România construcţia dialogului social. De asemenea, sindicaliştii au trimis o scrisoare Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Confederaţiei Sindicale Internaţionale, la care CNS Cartel Alfa este afiliată, precum şi Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în care sunt descrise situaţia conflictuală existentă în România şi modul în care Guvernul propune să fie aceasta rezolvată.

>