Breaking news

Simona Halep, depistată pozitiv la un control doping

Veste șoc pentru cea mai valoroasă tenismenă din România. Simona Halep a fost suspendată provizoroiu din tenisul mondial de către Agenția Internațională de Integritate a Tenisului. Românca a fost depistată pozitiv cu o substanță numită Roxadustat.

Vineri, Halep a primit vestea că a fost suspendată ”provizoriu” pentru doping după ce a fost testată în timpul US Open 2022.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului susține că Simona Halep a folosit o substanță numită Roxadustat, inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).

”Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a confirmat că Simona Halep, o jucătoare română de tenis în vârstă de 31 de ani, a fost suspendată provizoriu în temeiul articolului 7.12.1 din Programul antidoping în tenis (TADP) din 2022. ITIA i-a trimis jucătoarei o notificare de preîncărcare privind o încălcare a regulilor antidoping la 7 octombrie 2022 în temeiul articolului 2.1 din Program (prezența unei substanțe interzise în proba unui jucător) și/sau al articolului 2.2 (utilizarea unei substanțe interzise fără o AUT valabilă). Halep, care are un loc 9 în clasamentul WTA, a furnizat un eșantion în timp ce concura la US Open în august 2022. Proba a fost împărțită în probe A și B, iar analiza ulterioară a constatat că proba A conținea FG-4592 (Roxadustat), care este o substanță interzisă inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA). Constatările analitice negative pentru substanțele nespecificate implică o suspendare provizorie obligatorie. Jucătorul și-a exercitat dreptul de a solicita analizarea probei B, care a confirmat constatarea din proba A. Pe durata suspendării provizorii, jucătorul nu are dreptul de a participa la nici un eveniment de tenis organizat de organismele de conducere ale sportului. ITIA este partea terță delegată, în conformitate cu Codul mondial antidoping al Federației Internaționale de Tenis, organismul internațional de conducere a sportului de tenis și semnatar al codului. ITIA este responsabilă de gestionarea și administrarea antidoping în cadrul tenisului profesionist, în conformitate cu TADP 2022”, se arată în comunicatul de presă al ITIA.

Simona Halep a postat un mesaj pe Facebook prin care spune că nu s-a dopat niciodată și că va lupta pentru a dovedi adevărul.

”Este cel mai mare șoc al vieții mele. De-a lungul carierei mele, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte pentru că este împotriva valorilor cu care am fost educată. În fața unei asemenea situații incorecte, mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la final pentru a demonstra că nu am luat niciodată în mod conștient vreo substanță interzisă și sunt convinsă că adevărul va ieși la iveală. Nu e vorba despre titluri sau bani. E despre onoare și despre povestea de dragoste cu tenisul”, a scris Simon Halep pe Facebook la scurt timp după apariția comunicatului oficial al Agenției de Integritate a Tenisului.

Roxadustat, vândut sub denumirea comercială Evrenzo, este un medicament împotriva anemiei. Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

>