Breaking news

Silvio Berlusconi a fost demis din funcția de senator al Italiei

Il Cavaliere, fost premier al Italiei, Silvio Berlusconi a fost demis din funcţia de senator ca urmare a condamnării definitive la închisoare în dosarul Mediaset.

silvio berlusconiCu două sute de voturi pentru venite din partea a 200 de senatori din cei 321, Silvio Berlusconi a fost exclus din Senatul Italiei.

Cu puțin timp înainte de aflarea verdictului, fostul premier, mâhnit de de decizia colegilor săi, a spus că “zi de doliu” în Italia.

”Este o zi de doliu pentru lege, pentru drept, pentru democraţie. Magistratura comunistă a deschis calea acaparării puterii de către forţele de stânga. Văd că este o zi emoţionantă nu doar pentru mine, ci şi pentru voi. Niciun lider politic nu a fost supus niciodată persecuţiilor pe care le-am trăit eu”, le-a spus Berlusconi simpatizanţilor adunaţi în faţa reşedinţei sale din Roma.

După numărarea voturilor, Pietro Grasso, preşedintele Senatului a spus: Sunt întrunite condiţiile pentru invalidarea alegerii lui Berlusconi.

Fostul premier italian, care are de ispăşit un an de închisoare în dosarul Mediaset, a calificat dinainte drept o “lovitură de stat” votul senatorilor în privinţa excluderii sale din Parlament, unde este membru de 20 de ani neîntrerupt.

Născut la 29 septembrie 1936, într-o familie mic-burgheză milaneză, el a moştenit de la tatăl său, angajat al unei bănci, un ascuţit simţ pentru afaceri, pe care l-a manifestat încă din adolescenţă, obţinând bani de pe urma ajutorului acordat colegilor săi de clasă, potrivit propriilor relatări.

Înainte de a se apuca de politică, Silvio Berlusconi a fost animator în cluburi de noapte şi pe nave de croazieră, cântând şi spunând bancuri.

Holdingul familiei, Fininvest, cuprinde numeroase societăţi, inclusiv trei posturi de televiziune, editura Mondadori şi Clubul de Fotbal AC Milan. Timp de zece ani, Berlusconi a fost cel mai bogat om din Italia.

În 1994 se lansează în politică și doar în câteva săptămâni pune pe picioare Forza Italia (Hai, Italia!), un partid format în mod esenţial din cadre de la Fininvest.

Silvio Berlusconi se aliază cu neofasciştii din Mişcarea Socială Italiană a lui Gianfranco Fini şi populiştii din Liga Nordului a lui Umberto Bossi şi câştigă alegerile, în aprilie 1994. Abandonat de Ligă, Guvernul său se prăbuşeşte după şapte luni.

În 2001, obţine din nou postul de premier, pe care-l va păstra până în aprilie 2006, un mandat fără precedent din perioada postbelică şi până atunci.

Uzat de cei cinci ani la putere, este învins “la mustaţă”, în legislative, de eternul său rival de stânga, Romano Prodi, care se dovedeşte incapabil să îşi păstreze coaliţia unită, pemiţându-i lui Berlusconi o revanşă răsunătoare doi ani mai târziu, în 2008 şi un al treilea mandat ca şef al Guvernului.

Mic de înălţime şi mereu bronzat, Berlusconi şi-a făcut implant capilar, şi-a retuşat pleoapele şi îşi vopseşte părul. Silvio Berlusconi are cinci copii din cele două căsătorii ale sale, dar şi mai mulţi nepoţi.

>