Breaking news

Siguranța tratamentului dentar: cum îți dai seama că o clinică stomatologică este sigură?

Atunci când alegem o clinică stomatologică, cei mai mulți dintre noi ne dorim ca aceasta să îndeplinească criterii care vizează profesionalismul medicilor, calitatea serviciilor oferite, precum și siguranța oferită. Ultimul criteriu este cu atât mai relevant în contextul pandemiei de coronavirus – o perioadă specială atât din punct de vedere economic, social, cât și al siguranței personale.

Dacă ai ajuns la acest material, cel mai probabil ești o persoană căreia îi place să fie în permanență informată și care își dorește să afle cum poate alege o clinică stomatologică sigură pentru tratamentul dentar.

În cele ce urmează îți prezentăm, așadar, câteva aspecte care te pot ajuta să faci cea mai bună alegere, precum și recomandările noastre.

Criterii pentru a alege o clinică stomatologică sigură

Alegerea unei clinici stomatologice în contextul pandemiei de coronavirus reprezintă o decizie bazată pe încrederea că vei fi în siguranță (din momentul în care îi treci pragul și până în momentul în care tratamentul stomatologic s-a încheiat).

Un astfel de demers poate fi garanția că vei avea parte de cele mai bune servicii și de siguranța dorită atât în prezent, cât și pe termen lung, îndeosebi în ceea ce privește reușita tratamentului tău dentar. Iată care sunt criteriile pe care ar trebui să le evaluezi:

  • Protocolul de lucru

Protocoalele de sterilizare și siguranță sunt foarte importante, nu doar în această perioadă, ci dintotdeauna. Aceste măsuri de protecție au rolul de a asigura pacienților și personalului din clinică un mediu de lucru sigur pentru sănătatea lor și sunt menite să limiteze și să stopeze răspândirea comunitară a oricărui tip de virus sau bacterii.  Prin urmare, este important ca înainte să faci o alegere să te asiguri că respectiva clinică stomatologică are protocoale stricte de siguranță și sterilizare pe care le aplică în condiții la fel de stricte.

Pentru a înțelege mai bine importanța protocolului, îți oferim și un exemplu concret: în clinicile DENT ESTET, protocoalele care vizează siguranța pacienților au existat încă de la înființare, din 1999, și sunt constant îmbunătățite conform recomandărilor autorităților. Astfel, a fost creată o cultură a siguranței care are în centru atât pacientul, cât și personalul medical, în strictă concordanță cu dispozițiile legale, precum și cu reglementările Colegiului Medicilor Dentiști din România, ale Direcției de Sănătate Public și ale Ministerului Sănătății.

Ce înseamnă acest lucru pentru tine, mai precis? Înseamnă că vei beneficia de rezultate dorite pentru tratamentul tău dentar în condiții de maximă siguranță. Mai mult, așa cum aminteam mai sus, aceste protocoale sunt constant îmbunătățite și prin elemente noi, care s-au dovedit deja foarte eficiente în alte clinici din țări precum Franța, Marea Britanie sau Germania (mai ales în contextul pandemiei de coronavirus).

  • Resursele pe care clinica le investește în propria echipă

Echipa de specialiști este un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când cauți o clinică sigură. Tot mai mulți pacienți își doresc ca echipa medicală a clinicii să îi ofere un act medical ireproșabil și tratamente stomatologice predictibile și ireproșabile. Actul medical trebuie completat și de existența unor măsuri de dezinfecție și sterilizare aplicate constant în cabinete, în zonele comune și în ceea ce privește echipamentul de protecție al medicilor. În clinicile DENT ESTET echipa (de la medici la asistenți și front-desk) urmează constant traininguri pentru a se asigura că standardele și măsurile de igienă și sterilizare sunt respectate întocmai. În plus, zilnic se face screening-ul și triajul epidemiologic zilnic al personalului medical și non-medical și, evident, inclusiv pacienții au parte și de acest triaj epidemiologic menit să sporească siguranța, îndeosebi acum, în condițiile pandemiei.

Cu alte cuvinte, acest criteriu este important dintr-un motiv: cu cât clinica investește mai mult în protecția propriilor angajați și în educarea lor în privința respectării celor mai înalte standarde de siguranță, cu atât și tu ai siguranța că vei fi tratat de medici care pun pe primul loc sănătatea ta.

  • Testare COVID-19 pentru personalul medical și pacienți

Majoritatea clinicilor au luat deja măsuri care vizează limitarea contactului dintre persoane, de dezinfecție a spațiilor comune și a cabinetelor, dar și a mircroaeroflorei din cabinet (prin utilizarea de nebulizatoare sau de lămpi UV). În plus, personalul medical care intră în contact direct cu pacienții sunt testați PERIODIC pentru depistarea Covid-19.

La DENT ESTET, pacienții cu intervenții stomatologice complexe sunt testați fără costuri suplimentare, prin metoda moleculară RT-PCR, considerată gold standard pentru identificarea virusului SARS CoV2.

Cum ar trebui să decurgă o vizită la stomatolog în contextul pandemiei

În clinicile DENT ESTET, o vizită medicală, atât pentru pacienții noi, cât și pentru pacienții existenți decurge astfel:

  • Pentru a nu aglomera zona de așteptare, vei fi rugat să vii cu maxim 10 minute înainte de programare. De asemenea, este ideal să vii neînsoțit.
  • Vei purta mască de protecție și înainte și după tratamentul stomatologic, iar la intrarea în clinică vei fi rugat să îți dezinfectezi încălțările pe un covoraș cu dezinfectat. De asemenea, vei purta o bonetă pentru păr și protecții pentru pantofi, dacă este cazul.
  • În clinică vei găsi dezinfectant pentru mâini cu soluție antiseptică, pe care vei fi rugat să îl folosești. De asemenea, îți va fi măsurată temperatura și vei completa o declarație pe proprie răspundere.
  • În clinică vei fi rugat să păstrezi o distanță de 1,5 sau 2 metri față de celelalte persoane din sala de așteptare.

Toate măsurile de mai sus au fost adoptate din respect pentru sănătatea pacienților care trec pragul clinicilor DENT ESTET. Fiecare demers făcut de o clinică stomatologică în contextul pandemiei de coronavirus reprezintă o responsabilizare față de echipă, de pacienți, dar și față de comunitate.

>