Breaking news

Sicriul cu trupul Regelui Mihai a trecut pe sub Arcul de Triumf din Bucureşti, în drum spre Palatul Regal

Sicriul cu trupul Regelui Mihai a trecut miercuri seară, pe sub Arcul de Triumf din Capitală, în drum spre Palatul Regal din București, unde, până sâmbătă, cei care l-au admirat pe fostul suveran îi pot aduce un ultim omagiu.

regele mihai sicriu arcul de triumfCortegiul a venit de la Castelul Peleș, unde miercuri, 13 decembrie, pentru câteva ore, a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului suveran, după aducerea în țară.

Convoiul funerar a ajuns în București la ora 20. Mașina funerară purtând Coroana de Oțel, urmată de mașina funerară în care se găsea sicriul Regelui Mihai I au trecut pe sub Arcul de Triumf.

Pe sub Arcul de Triumf au trecut miercuri seara atât mașina în care se afla coroana regală, cât și mașina cu sicriul fostului suveran al României. Sute de oameni l-au salutat în plină stradă, iar pe traseu au aruncat cu flori spre cortegiul funerar.

Cortegiul funerar a fost întâmpinat de sute de oameni, cu aplauze. S-a scandat minute în șir „Regele Mihai” și „Monarhia salvează România”.

Calea Victoriei este străjuită de steaguri ale României cu bandă neagră de doliu.

La ora 20.20, sicriul a ajuns la Palatul Regal din Calea Victoriei, unde a fost urcat pe umeri de către militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul în Sala Tronului. Devenit rege în anul 1927, la vârsta de cinci ani, Regele Mihai a intrat în Sala Tronului de-a lungul a mai bine de 90 de ani. Ultima ședere a Regelui Mihai în Sala Tronului are loc în zilele de 13, 14 și 15 decembrie 2017.

După instalarea sicriului pe catafalcul din Sala Tronului, au fost așezate pe Stindardul Regelui, care acoperă sicriul, Coroana de Oțel, pe o pernă de catifea roșie, și o coroană de flori albe. Militarii s-au așezat în formațiunea de gardă la catafalc.

S-au închinat în fața catafalcului Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES dl Alexander Nixon, dna Irina Walker, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, dl și dna Nicolae Medforth-Mills și sora lui, Elisabeta Karina.

Au fost de față membri ai Consiliului Regal, personal al Casei Majestății Sale Custodele Coroanei, colaboratori apropiați și de lungă durată ai Familiei Regale.

Un mare număr de preoți ortodocși, conduși de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, alături de ÎPS Mitropolitul Iosif, au rostit o rugăciune și au stat lângă sicriul Majestății Sale Defuncte.

La Peleș, i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai președintele țării, Klaus Iohannis, care a scris în Cartea de condoleanțe și a depus o coroană de flori, premierul Mihai Tudose, dar și membri ai Executivului, președinții celor două Camere ale Parlamentului și membri ai corpului diplomatic străin acreditat la București.

De asemenea, la Peleş au ajuns reprezentanţi diplomatici ai Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Germaniei, Elveţiei, Canadei, Spaniei, Vaticanului şi Marocului.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, au prezentat şi ei, personal, condoleanţe Familiei Regale. La Castelul Peleş au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Academiei Române, Institutului Cultural Român, Consiliului Naţional al Audiovizualului sau Jandarmeriei Române, potrivit Agerpres.

Toți cei care doresc să depună flori și să se închine la catafalcul Regelui pot veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, între orele 21,00 și 24,00, joi — între orele 8,00 și 22,00 și vineri — între orele 8,00 și 22,00.

Zilele de 14, 15 și 16 decembrie au fost declarate de Guvern zile de doliu național, pe teritoriul României, în memoria Regelui Mihai.

800 de jandarmi vor asigura ordinea publică la funeraliile Regelui Mihai, în perioada 14-16 decembrie, când se vor desfăşura funeraliile Regelui Mihai.

În semn de ultim omagiu adus Maiestăţii Sale, 16 jandarmi călare vor însoţi cortegiul funerar, sâmbătă, 16 decembrie a.c., pe traseul dintre Arcul de Triumf şi Gara Regală Băneasa, unde se va desfăşura un ceremonial militar  la care vor participa Garda de Onoare și Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române.

Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Regele Mihai a decedat la reședința sa din Elveția.

Majestatea Sa anunțase pe 2 martie 2016 că se retrage din viața publică, după ce recent a fost diagnosticat cu leucemie, urmând ca prerogativele sale să fie preluate de Principesa Margareta.

Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena, strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

Pe data de 20 iulie 1927, Mihai devine rege al României, în urma renunţării la tron a tatălui său, Carol al II-lea. Detronat trei ani mai târziu de tatăl său, Mihai reprimeşte coroana după un deceniu, pe 6 septembrie 1940.

În al Doilea Război Mondial, când România se aliază cu Germania împotriva Uniunii Sovietice, iar ruşii câştigă războiul, Mihai se vede nevoit să abdice. Legenda spune că, pe 30 decembrie 1947, când a părăsit România şi a plecat în exil, în Elveţia, trenul său ar fi fost încărcat cu aur, bijuterii şi tablouri, considerate a fi patrimoniu naţional.