Breaking news

Sfaturi practice pentru cei care vor să îşi monteze în casă, gresie, faianţă, parchet

Primul lucru pe care trebuie să-l știe oricine decide să-și monteze singur parchetul, faianța, gresia sau izolația este că are nevoie de parcurgerea corectă a tuturor etapelor, care împreună cu o consiliere de specialitate și produse de calitate, reprezintă garanția obținerii unui proiect durabil.

În cazul parchetului, în funcție de tipul de pardoseală și de substratul acestuia, specialiștii recomandă tehnici specifice de montaj.

Pentru o fixare corectă a parchetului laminat, primul pas este să ne asigurăm că suprafața pe care montăm este curată, uscată și plană. Pe această suprafață se  aplică, pe rând, folia de etanșare împotriva vaporilor, substratul de pardoseală pentru nivelare,  benzile de etanșare/distanțare sau spuma de distanțare, urmate de aplicarea plăcilor propriu-zise de pardoseală și, la final, a plintelor care protejează pereții. Specialiștii recomandă ca înainte de montaj, pardoseala să fie depozitată în încăperea în care va fi montată pentru minimum 48 de ore, în ambalajul original, închis.

Primul pas pentru montajul gresiei și faianței presupune măsurarea suprafeţei, pentru a putea determina apoi cantitatea necesară de material.

Pentru pregătirea corectă a suprafeţei pentru placarea cu gresie sau faianța se va evaluare stratul suport (beton, tencuială, şapă, plăci de gips carton sau OSB). Stratul suport trebuie să prezinte capacitate portantă, să nu aibă fisuri, să fie curat, neabsorbant şi să nu prezinte probleme de planeitate. Micile neregularităţi, de până la 5 mm, pot fi egalizate cu adeziv pentru gresie și faianță, iar cele mai mari necesită în prealabil o grunduire cu masă de șpaclu autonivelantă. Plăcile propriu-zise vor fi montate pe un pat de adeziv.

Este important să se aleagă corect adezivii, în funcție de tipul de plăci utilizate, dimensiunea acestora (dacă plăcile au dimensiuni mai mari, se va folosi un adeziv cu flexibilitate ridicată), locul unde se vor lipi şi proprietățile substratului. Rosturile vor fi umplute ulterior cu chit. Se recomandă alinierea plăcilor de gresie după direcția principală a privirii, iar a celor de faianță după orientarea obiectelor sanitare din încăpere.

Vasul de toaletă se montează simplu, fixându-se pe podea sau perete (în funcție de așezarea scurgerii), fiind nevoie de un cot de scurgere, un racord extensibil sau flexibil, robinet și silicon pentru etanșeizare.

Pentru izolarea pereților interiori, specialiștii recomandă aplicarea unor profile de susținere pe verticală, fixarea vatei minerale sau de sticlă pe perete, peste care vor fi montate plăci din gips-carton pentru acoperirea izolației și crearea unei baze pentru finisajul peretelui. Izolarea pereților contribuie la îmbunătățirea coeficientului de transfer termic, protecția fonică, dar și a celei împotriva incendiilor.

>