Breaking news

Sfaturi de siguranță: identificarea și evitarea înșelătoriilor pe Telegram

Cu o reputație robustă în privința confidențialității, aplicația de mesagerie Telegram (TG) este foarte populară în comunitatea cripto. Cu toate acestea, unele dintre caracteristicile aplicației oferă, de asemenea, oportunități pentru potențialii infractori, ceea ce necesită un plus de vigilență necesară pentru utilizatori.

Recent, Binance observă o creștere a activității frauduloase legate de Telegram – în special, cazuri în care infractorii cibernetici se dau drept angajați Binance pentru a comite fraude, a implementa phishing sau înșelătorii legate de investiții. În special, dacă un utilizator Telegram are informațiile despre cont scrise în secțiunea bio, este o probabilitate semnificativă ca utilizatorul să fie un escroc.

Înșelătorii prin uzurparea conturilor pe Telegram

Imitarea angajaților sau a bot-ului Binance

Utilizatorii Binance pot întâlni un așa-numit „consultant financiar” pe Telegram care se oferă să îi ajute să câștige bani, participând la un airdrop fals de la un organizator fals Binance. Infractorii care se dau drept Binance spun apoi utilizatorului că trebuie să plătească o taxă și fuirnizează un link de phishing pentru la care acesta să plătească.

Potențialii infractorii pot, adesea, să se dea drept robot de asistență Binance.

Imitarea grupului Binance

În exemplele de false grupuri Telegram, utilizatorii au fost spamati și adăugați la un grup Telegram Binance care folosea o pictogramă Binance și avea un canal de chat pentru un reprezentant fals de asistență pentru clienți Binance.

Sfaturi de securitate pentru înșelătorii prin uzurparea conturilor pe Telegram

Verificați întotdeauna cu atenție informațiile contactelor Telegram. Puteți găsi detalii relevante despre cont pe pagina lor de profil. Acordați o atenție deosebită câmpului de nume de utilizator și nu vă bazați pe informațiile prezentate în secțiunea Bio. Câmpul Bio poate fi manipulat cu ușurință, permițând oricui să pretindă în mod fals asocierea cu canalele oficiale Binance.

Atunci când verificați informațiile contului, acordați atenție fiecărei litere din numele de utilizator, verificați literele majuscule și minuscule, precum și caracterele speciale. Unii escroci folosesc substituiri de caractere speciale sau modifică literele pentru a face conturile lor să arate foarte asemănătoare cu cele oficiale. Dacă nu examinați atent, s-ar putea să nu observați diferența dintre ele.

Binance oferă, de asemenea, un canal de verificare denumit Binance Verify, care este util pentru verificarea conturilor de social media. Introduceți numele de utilizator în bara de căutare, pentru a vedea rezultatul verificării. Dacă un contact TG vă oferă o captură de ecran verificată pentru a câștiga încrederea dvs., asigurați-vă întotdeauna că verificați sursa verificată cu numele de utilizator al contului TG pentru a vă asigura că sunt într-adevăr aceleași.

Escrocherii prin phishing pe Telegram

Malware

O persoană care caută „descarcă TG” într-un motor de căutare ar putea să dea peste software TG neoficial malițios. Un astfel de malware ar putea fi reambalat pentru a conține caracteristici malware.

Escrocherie Crypto Giveaway

Un utilizator poate să primească un mesaj de invitație în Telegram pentru a participa la o cripto-distribuție, în schimbul unei plăți mici. De cele mai multe ori, aceste giveaway-uri sunt prezentate ca oferte prea bune pentru a fi adevărate.

Sfaturi de securitate pentru escrocherii prin phishing pe Telegram

Descărcați software-ul Telegram numai din canalul oficial. Verificați întotdeauna sursa descărcării software-ului dvs. și evitați pachetele de instalare de pe site-uri web terțe. Clienții neoficiali pot fi modificați cu intenție pentru a prelua controlul contului, pentru a citi toate jurnalele de chat și pentru a colecta informațiile dispozitivului, ceea ce reprezintă un risc semnificativ pentru securitatea contului. Dacă utilizați un software Telegram descărcat din canale neoficiale, ștergeți-l imediat și reinstalați-l din sursa oficială.

Activați 2FA (autentificare cu doi factori) pentru a adăuga un strat suplimentar de securitate contului TG. Acest lucru face mai dificil pentru hackeri preluarea controlului contului. Iată pașii pentru a activa 2FA pe Telegram: (Profil TG → Confidențialitate și securitate → Verificare în doi pași)

Când utilizați Telegram, este crucial să evitați să partajați informații personale sau sensibile. Acestea includ numele dvs. complet, numele de utilizator, numărul de telefon, adresa de e-mail, parolele, frazele de seed, detaliile contului bancar.

Nu accesați linkuri partajate din surse neverificate. Click-ul pe link sau partajarea informațiilor confidențiale pot duce la pierderea informațiilor personale și a bunurilor personale.

Escrocherii de investiții pe Telegram

Airdrop fals

Escrocheriile Airdrop sunt atacuri de phishing cu scop de a păcăli utilizatorii să revendice un airdrop fals. Acest lucru implică de obicei convingerea utilizatorilor să efectueze plăți, să își conecteze portofelele la contracte inteligente malițioase sau să își partajeze cheile private pentru a revendica „airdrop-ul” fals. În toate cazurile, airdrop-ul promis nu s-a materializat niciodată, iar utilizatorii au ajuns să își piardă informațiile personale și/sau activele personale.

Token fals

Escrocii creează conturi/grupuri/site-uri web temporare Telegram, pentru a promova token-uri false și a înșela oamenii cu promisiuni de randamente neobișnuit de mari, care adesea vin sub formă de token fals. Astfel de token-uri nu au nicio valoare reală și nicio lichiditate.

Sfaturi de securitate pentru escrocherii de investiții pe Telegram

Nu aveți încredere în promoțiile de investiții care promit randamente extrem de mari. Dacă o investiție pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este o înșelătorie.

Verificați evenimentele oficiale pe site-ul oficial Binance și participați doar la activități oficiale Binance. Fiți atenți la promoțiile false.

Efectuați întotdeauna cercetări pentru a verifica un proiect înainte de a lua orice decizie de investiție.

Acordați o atenție deosebită detaliilor, examinați cu atenție sursa și asigurați-vă autenticitatea proiectului înainte de a lua o decizie.

Despre Binance

Binance este liderul mondial în materie de ecosistem blockchain și furnizor de infrastructură pentru criptomonede, cu o suită de produse financiare care include cea mai mare bursă de active digitale în funcție de volum. De încredere pentru milioane de oameni din întreaga lume, platforma Binance este dedicată creșterii libertății banilor pentru utilizatori și dispune de un portofoliu unic de produse și oferte cripto, inclusiv: tranzacționare și finanțe, educație, date și cercetare, binele social, investiții și incubare, soluții de descentralizare și infrastructură și multe altele. Pentru mai multe informații, accesați www.binance.com/ro.

>