Breaking news

Serie de documentare etno-antropologice, la TVR 2

Duminică, 7 august, de la ora 14.00, TVR 2 va transmite primul documentar din cele patru realizate de Tudor Chirilă pe valea Crişului Repede de-a lungul ultimilor  trei ani.

TVR_2-logoTârgul de la Negreni este o radiografie în stil “cine-vérité” a unui eveniment de excepţie desfăşurat în satul situat pe valea Crişului Repede, într-un spaţiu de confluenţă a trei judeţe (Cluj, Bihor şi Sălaj) şi trei munţi (Vlădeasa, Pădurea Craiului şi Plopişului).

Această poziţie a condus la apariţia în vechime a unui imens târg anual ce apare în documentele habsburgice pe la 1800, dar care cu siguranţă e mult mai vechi. Păstrat până azi prin cerbicia muntenilor de acolo, târgul a ajuns o uriaşă manifestare mai cunoscută în metropolele Europei şi Americii decât la Bucureşti (aşa cum reiese din documentar) ce polarizează indivizi sosiţi din toate punctele cardinale, dornici să-şi achiziţioneze obiecte de valoare din universul etnografic şi al anticariatelor.

În ultimele decenii, Târgul de la Negreni (cunoscut în vechime sub numele „de la Fechetău” – numele maghiar al localităţii) a devenit fief al anticarilor ce-şi expun acolo colecţiile, în faţa miilor de turişti sosiţi special, în adevărate cohorte care blochează în toate căile de acces (şosea, tren). Prin comparaţie, Târgul de Fete de pe Muntele Găina din Apuseni, mult mai cunoscut în ţară, este mai mic decât Tărgul de la Negreni.