Breaking news

Serena Williams și gimnasta Simone Biles, prinse dopate la Olimpiadă

Cutremur în sportul mondial. Serena Williams și gimnasta Simone Biles ar fi post depistate pozitiv la un control doping la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Informația a apărut în presa internaționlă după ce hackeri ruși au spart serverele Agenţiei Mondiale Antidoping.

simone-biles-serena-williamsGazzetta dello Sport a scris, marţi, că nume mari ale sportului american, ca surorile Serena şi Venus Williams, gimnasta Simone Biles şi baschetbalista Elena Delle Donne, ar fi fost depistate pozitiv la controalele antidoping efectuate la JO de la Rio.

Informaţiile ar fi apărut după ce hackeri, probabil ruşi, au spart serverele Agenţiei Mondiale Antidoping. Cele mai multe cazuri de justificări medicale ale unor substanţe interzise relevate la testele antidoping se înregistrează la Federaţia Internaţională de Gimnastică.

În cazul lui Biles, ar fi vorba de amfetamine (metilfenidat) descoperite la testele antidoping, la Serena Williams de oxicodonă, hidromorfonă, prednison şi alte substanţe, iar Delle Donne ar fi utilizat amfetamine şi hidrocortizon.

În perioada în care este acuzată că a folosit substanțe interzise, Serena a câștigat 6 turnee de Grand Slam.

Lui Venus Williams i s-a permis să ia prednison, prednisolon, triamcinolon, în 2010, 2011, 2012 și 2013.

Gazzetta dello Sport a scris că sunt zeci de cazuri de sportivi depistaţi pozitiv care au certificate medicale pentru a justifica folosirea substanţelor interzise. Site-ul rsi.ch notează că informaţiile au fost făcute publice, marţi, pe reţelele de socializare, de un grup de hackeri intitulat Fancybears, care susţine că documentele avute în posesie sunt clasificate drept „confidenţial”.

Agenţia Mondială Antidoping a confirmat, marţi, atacul grupului de spionaj cibernetic din Rusia, cunoscut sub numele de Fancy Bear, care a obţinut în mod ilegal accesul la sistemul intern de administrare, ADAMS, prin intermediul unul cont creat pentru Jocurile Olimpice de la Rio.

„Agenţia Mondială Antidoping regretă profund această situaţie şi este conştientă de ameninţarea faţă de sportivii ale căror informaţii confidenţiale au fost divulgate prin intermediul acestui act criminal. Vom ţine legătura cu părţile implicate, Comitetul Internaţional Olimpice, federaţiile naţionale şi organizaţiile antidoping naţionale, pentru a vedea impactul asupra sportivilor. Condamnăm aceste atacuri cibernetice derulate cu scopul de a ne submina autoritatea şi de a pune la îndoială sistemul antidoping global. Am fost informaţi de către autorităţi că aceste atacuri ale hackerilor au venit din Rusia. Aceste acte criminale compromit efortul comunităţii globale antidoping de a restabili încrederea în Rusia, ca urmare a faptelor prezentate în raportul independent McLaren”, a declarat Olivier Niggli, directorul general al WADA.

Simone Biles a cucerit patru medalii de aur la Rio, cu echipa SUA, la individual compus, la sărituri şi sol, precum şi medalia de bronz la bârnă. Serena Williams a pierdut în turul al treilea al turneului olimpic, în faţa spotivei ucrainene Elina Svitolina, iar Venus în prima manşă, în faţa belgiencei Kirsten Flipkens. Elena Delle Done este campioană olimpică alături de echipa de baschet a SUA.

serena-williams-dopaj

simone-biles-dopaj

>