Breaking news

Şerban Brădişteanu, condamnat la închisoare pentru că l-a tratat pe Adrian Năstase

Șerban Brădișteanu, unul dintre cei mai renumiți chirurgi pe cardiologie din România, a fost condamnat definitiv, luni de Înalta Curte de Casație și Justiție, la un an de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea fostului premier Adrian Năstase.

serban bradisteanuDeși pe 4 martie 2014 a fost achitat, luni, Înalta Curte l-a condamnat pe medic la un an de închisoare cu suspendare pentru că l-a tratat ”prea mult” pe Adrian Năstase, când fostul premier se împușcase în gât.

Însă un complet de cinci judecători de la Înalta Curte a admis luni apelul DNA și a decis condamnarea medicului la un an închisoare cu suspendare.

din cei cinci membri ai completului, magistrații Lucia Macavei și Săndel Macavei au votat pentru achitare, însă opinia lor nu a fost împărtășită și de ceilalți trei judecători, inclusiv de președintele completului Ionuț Matei.

Șerban Brădișteanu, medic șef secție la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2012, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, în legătură cu internarea în spital a lui Adrian Năstase, după ce acesta a încercat să se sinucidă.

Pe data de 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Adrian Năstase la 2 ani închisoare în regim de detenție în dosarul ‘Trofeul calității’ și, în aceeași zi, Tribunalul București a emis în cazul lui Năstase mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conținând mențiunea expresă de încarcerare în penitenciar a fostului premier.

„În condițiile în care Adrian Năstase și-a provocat leziuni prin împușcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București și, cu această ocazie, inculpatul Brădișteanu, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase. Concret, inculpatul Șerban Brădișteanu și-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio-vasculară și și-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secției pe care o conducea, deși diagnosticul medical nu impunea internarea în cadrul acestei secții, iar primele intervenții medicale au fost realizate de către un alt medic dintr-o altă secție”, susțin procurorii DNA.

Procurorii spun că, deși nu a făcut nicio mențiune cu privire la necesitatea unei intervenții chirurgicale cardiovasculare în fișa medicală a lui Adrian Năstase, medicul Brădișteanu și-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice și a transmis că Năstase are și alte afecțiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente, gestionate deja de un alt medic.

Medicul este acuzat că a evitat să le comunice oficial reprezentanților Direcției Generale de Poliție a Municipiului București dacă Adrian Năstase putea fi încarcerat.

„Toate acestea au avut drept consecință prelungirea internării în spital și amânarea momentului transferului la o unitate de detenție, situație care a impus reprezentanților Direcției Generale de Poliție Municipiului București să facă demersuri legale suplimentare pentru clarificarea îndeplinirii condițiilor juridice de transfer. Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 iunie 2012, Tribunalul București, ca instanță de executare, a stabilit că situația persoanei condamnate Adrian Năstase de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București nu împiedică cu nimic punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, lucru care s-a realizat în aceeași zi”, susțin procurorii DNA.