Breaking news

CCR a decis că Senatul poate ancheta procurorii care au comis abuzuri la referendum

CCR a decis joi că Senatul României poate consititui o comisie care să ancheteze abuzurile procurorilor la referendumul de demitere a lui Băsescu.

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că este constituţională Hotărârea Senatului de înfiinţare a comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în activităţile desfăşurate de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Senatului nr.38 din 8 octombrie 2012 în raport cu criticile formulate. Cu privire la criticile de neconstituţionalitate intrinseci formulate, Curtea a statuat că ancheta parlamentară este o expresie a funcţiei de control pe care o are Parlamentul în cadrul democraţiei constituţionale. Acest tip de control parlamentar se poate efectua prin intermediul unei comisii de anchetă constituite ad-hoc sau prin mijlocirea unei comisii permanente, priveşte subiectele supuse controlului prin art.111 din Constituţie şi se exercită asupra activităţii Guvernului şi asupra celorlalte organe ale administraţiei publice, iar nu şi asupra oricărei autorităţi publice centrale. Curtea a reţinut că în faţa comisiilor de anchetă, în mod obligatoriu, trebuie să compară numai subiectele de drept care se află în raporturi constituţionale specifice cu Parlamentul potrivit Titlului III, Cap. IV din Constituţie, intitulat Raporturile Parlamentului cu Guvernul. Aceste comisii nu au competenţa de a da un verdict, ci aceea de a întocmi un raport cu privire la situaţia de fapt anchetată, prin care se vor indica concluziile la care a ajuns pe baza actelor şi documentelor pe care le-a consultat şi a audierilor efectuate”, se arată în decizia CCR.

Astfel, Curtea a respins sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului nr. 38 din 8 octombrie de înfiinţare a comisiei de anchetă.

Senatul a adoptat în octombrie proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei de analiză privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

>