Breaking news

Senatul României a votat pentru repatrierea rezervei de aur de la Londra

Repatrierea rezervei internaţionale de aur a Băncii Naţionale a României, este la un pas de realizare. Luni, Senatul României a votat iniţiativa legislativă a lui Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae. Proiectul de lege merge acum în Camera Deputaţilor pentru votul final.  

Senatorii au aprobat luni proiectul de lege, cu 59 de voturi “pentru”, 28 “împotrivă” şi 16 “abţineri”. La şedinţa de plen a Senatului, au fost prezenţi 103 senatori.

Propunerea legislativă privind repartierea rezervei de aur a BNR, merge acum la Camera Deputaţilor, for decizional.

Proiectul de lege nu are, deocamdată, un punct de vedere din partea Guvernului şi nici un aviz al Băncii Naţionale a României.

Senatorul PNL, Florin Cîţu a menţionat că România îşi garantează împrumuturile prin această rezervă de aur, iar împrumutul de 3 miliarde de euro luat recent ar fi costat mult mai mult, fără garanţia aurului deţinut la Londra.

Senatorul social-democrat Şerban Nicolae şi-a apărat iniţiativa dând exemplul Olandei, care a repatriat 122 de tone de aur, anul trecut.

Proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prevede ca BNR să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv aproape 56 de tone de aur.

Potrivit BNR, rezerva de aur s-a menţinut în martie la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea rezervei de aur s-a situat la 3,835 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie au fost de 35,865 miliarde euro, faţă de 36,364 miliarde euro la 28 februarie.

>