Breaking news

Senatul a revotat ordonanța privind reducerea CAS, în forma propusă de Guvern

Senatul României a adoptat, luni, în ședință extraordinară, legea privind reducerea CAS la angajator cu 5%, în forma propusă de Guvernul Ponta și respinsă de la promulgare de către Președintele României, Traian Băsescu.

senatul romanieiSenatul României a refuzat să țină cont de recomandările lui Băsescu și a revotat legea în forma ei inițială. În favoarea proiectului legislativ au votat 96 de senatori, unul împotrivă și doi s-au abținut.

După votul din Senat, proiectul merge la Camera Deputaților care este în acest caz for decizional. După care legea merge la Băsescu care fie o promulgă fie o contestă la CCR.

Potrivit proiectului de lege inițiat de Guvern, de la 1 octombrie 2014, angajatorii ar plăti cu 5% mai puțin la CAS.

Președintele Traian Băsescu a semnat, în iulie, cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS.

Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcție de condițiile de muncă, pentru contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, deficitul curent va crește cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 de miliarde de de lei în 2015 și 5,564 de miliarde de lei în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ținem cont și de indexările obligatorii conform legii„, explica președintele Băsescu.

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni, că măsurile economice și sociale pe care Senatul le adoptă azi, dau un semnal foarte bun, amintind, în context, de proiectul de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale la angajator și de trei acte normative “cu caracter social reparatoriu”, care se referă la amnistii fiscale în cazul profesorilor, pensionarilor și mamelor.

”Azi, la Senat, sunt patru proiecte de lege extrem de importante — reducerea CAS cu 5% și trei proiecte cu caracter social reparatoriu, care privesc amnistii fiscale: pentru profesorii, în special cei din Valea Jiului, care au primit, după părerea mea, în mod întemeiat niște drepturi pe care, după aceea, Curtea de Conturi vrea să le ia de la ei; pentru cei aproape 30.000 de pensionari care, de asemenea, nu din vina lor au primit niște drepturi pe care nu au de unde să le restituie; și pentru un număr de 12.000 de mame care au primit indemnizații. (…) Cred că măsurile economice și sociale pe care Senatul le adoptă azi dau un semnal foarte bun”, a spus Victor Ponta, luni, la Senat.

Numai că după votul la legea privind reducerea CAS, senatorii PNL și PDL au părăsit sala de ședință astfel că nu a mai fost cvorum și pentru votul la legea amnistiei fiscale pentru mame și pensionari.

>