Breaking news

Șeful SIE: Băsescu a solicitat lista cu ofițerii acoperiți

Teodor Meleșcanu, Șeful Serviciului de Informații Externe, a declarat vineri, că Traian Băsescu i-a solicitat lista cu ofițerii acoperiți. Meleșcanu a precizat că a refuzat să dea curs cererii Președintelui României.

basescu - teodor melescanu - sieȘeful SIE îl dă în gât pe Băsescu și recunoaște că președintele i-a cerut lista cu ofițerii acoperiți.

Au fost diverse discuţii legate de această temă. Am înţeles că este o preocuparte a preşedintelui în legătură cu obligaţiile pe care le are în privinţa numirii de miniştri şi membri ai Guvernului, de a-şi da o părere, de a putea să îi refuze”.

Așa se explică de ce Băsescu a dat înapoi când a fost întrebat de presă dacă are informații cu privire la existența unui ofițer acoperit printre candidații la prezidențiale.

Mihai Răzvan Ungureanu a spus că Băsescu se apropie de limita instigării la comiterea de infracțiune.

„Preşedintele deja trece dincolo de limita exagerării politice şi a discursului politic şi se apropie periculos de mult de limita instigării la comiterea de infracţiune. În cazul în care are documente şi documentele sunt dovezi peremptorii, opozabile în justiţie şi crede că pe seama lor pot fi încălcate articolele legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, atunci s-o facă, dar o face pe riscul domniei sale. Este cetăţean al României şi trebuie să se supună tuturor legilor, aşa cum ne supunem cu toţii”, a susţinut Ungureanu la RFI.

Ungureanu, fost șef SIE, a precizat că: În cazul în care le face publice, pe cale de consecinţă devine şi el responsabil de încălcarea legii 182/2002 (…) Dacă este un fost ofiţer al unui serviciu de informaţii, chestiunea nu are absolut nicio relevanţă, pentru că ofiţerul în cauză, odată rezervist, poate să adopte orişice opţiune de viaţă, fiind numai legat prin unul dintre articolele acestei legi de obligaţia de a păstra timp de 30 de ani secretul asupra activităţii sale şi asupra a tot ceea ce a făcut pe durata angajării în acel serviciu. Dar în acelaşi timp, acest secret îl leagă şi pe terţul deţinător, deci inclusiv pe preşedinte de la a-l dezvălui, îl opreşte de la a dezvălui asemenea informaţii.

Băsescu a declarat că va da amănunte despre ”ofiţerul acoperit” de faţă cu toată presa, precizând că nu are nicio informaţie de la serviciile secrete şi că, dacă, totuşi, ”printre candidaţi există un domn care a avut în trecutul lui un astfel de lucru, acest lucru trebuie recunoscut”.

”Nu aş veni în acest moment, am şi eu o oarecare planificare, vreau să fie un moment în care să aibă acces toată presa, când voi spune un lucru sau altul”, a precizat Băsescu.

Principalul suspect de a fi ofițer sub acoperire este Ponta. Întrebat de acest lucru, Ponta a spus la Adevărul Live că: Dacă aş fi fost, trebuia să vă spun tot nu.