Breaking news

Șeful CE Oltenia, Daniel Burlan, demis cu greu după tragedia care a luat viața a trei mineri

La nouă zile de la tragedia care a răpus viața a trei mineri la Cariera Jilț din Județul Gorj, pentru că mașina cu care erau transporați la carieră, s-a răsturnat, Șeful CEO Oltenia a fost demis.

Consiliul de Supraveghere din cadrul Complexului Energetic Oltenia a decis miercuri, încetarea mandatelor lui Daniel Burlan, președinte al Directoratului Complexului  Energetic Oltenia, și Marius Negru, membru și el în Comitetul Director al CEO.

Decizia vine după ce luni, Ministrul Virgil Popescu a cerut Consiliului demiterea celor doi.

Acesta a declarat, luni, că activitatea de protecție a muncii în Complexul Energetic Oltenia (CEO) a existat doar formal și a solicitat schimbarea coordonatorului responsabil de protecția muncii a CEO și directorului responsabil de achiziții.

“Raportul preliminar va fi trimis CE Oltenia. Practic, responsabilităţile în cadrul tragediei de la Jilţ Sud sunt în curs de anchetare. Noi nu facem anchetare penală. Vreau să subliniez această diferenţa între această anchetă penală şi administrativă. În urma raportului preliminar aş vrea să vă prezint concluziile. Voi solicita Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţie a directorului general, respectiv a domnului Daniel Burlan şi Marius Negru. Punerea în pericol a vieţilor unor angajaţi este inacceptabilă. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat la CE Oltenia şi folosirea unor maşini vechi de 40 de ani este inadmisibilă. Gradul de uzură este conform duratei“, a spus ministrul Virgil Popescu.

În urma controalelor dispuse de către Inspectorul General de Stat al Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu, și efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj, a fost sistată activitatea de transport persoane în toate carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia.

Măsura a fost instituită începând cu data de 23 ianuarie, până la punerea în conformitate cu cerințele de securitate, conform pericolelor identificate și a riscurilor evaluate de inspectorii de muncă.

Mașinile care îi duceau pe mineri la carieră nu mai pot fi folosite, pana nu se edifică dacă ele sunt în regulă.

Corpul de Control trimis de Ministrul Energiei la CEO Oltenia a identificat că existau mașini de transport persoane disponibile și nu trebuia folosit vehiculul implicat în accident.

>