Breaking news

Şeful ANI, bun de plată pentru eroare judiciară

Alexandru Macovei, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate este bun de plată alături de alţi judecători pentru grava eroare din „Cazul Domocos”.

MACOVEI - ANI - ANCHETEÎn 2004,  Reman Domocos, fost director general în Ministerul Agriculturii a fost arestat timp de 60 de zile şi trimis în judecată pentru luare de mită, de catre ex-procurorul PNA Alexandru Catalin Macovei, actual preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI), potrivit site-ului luju.ro.

Inalta Curte  a stabilit la 4.10.2010 că Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice să-i plătească lui Reman Gheorghe Domocos următoarele sume: 3700 euro – daune materiale şi 45.000 euro – daune morale – total 48.700 euro.

Potrivit legislaţiei în vigoare, Statul român ar trebui să iniţieze demersurile pentru angajarea răspunderii magistratilor care au generat această gravă eroare judiciară.

Decizia irevocabilă de despăgubire a fost pronunţată de judecătoarele Minodora Carmen Ianosi, Mona Maria Pivniceru şi Eugenia Puscasiu, de la Inalta Curte, la data de 4.10.2010 (Dosar nr 15752/3/2008).

În motivare s-a arătat că reclamantul Domocos a fost „victima unei erori judiciare şi este îndreptăţit la repararea atât a prejudiciului material, cât şi moral… întrucât prin arestarea nelegală pentru o faptă ce nu există i-au fost afectate şi lezate valorile morale esenţiale, precum şi situaţia socială, profesională, dar şi cea familială”.

Aceasta motivatie indică faptul că atât cererea de arestare, cât şi arestarea propriu-zisă a fost nelegală.

Iată lista cu autorii erorii judiciare:
– Alexandru Catalin Macovei (actual sef al ANI) care în calitate de procuror al PNA a dispus reţinerea, a cerut arestarea şi a dispus trimiterea în judecată;
– judecătoarea Luminita Zglimbea, care a dispus arestarea pe când era la Curtea de Apel Bucuresti (azi este judecător suprem) alături de judecătorii Viorel Burdea şi Marin Carcel (pensionat) de la aceeaşi instanţă;

Singurul magistrate care a respins cererea de arestare a lui Domocoş a fost judecătoarea Hermina Iancu, care în 2004 activa la Tribunalul Bucureşti.

Alexandru Macovei, a declarat pentru  lumeajustitiei.ro că nu se consideră a greşit cuc eva în cazul Domocoş şi că nu se impune ca statul roman să recupereze daunele morale de la magistraţii implicaţi în judecarea respectivului dosar.