Breaking news

Securitatea ştie tot ce faci pe net. Traian Băsescu a promulgat legea “Big Brother”

Marţi, Traian Băsescu a promulgat Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, numită şi Legea Big Brother.

Preşedintele a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în data de 22 mai, cu 197 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi 13 abţineri. Legea fusese respinsă de Senat, în decembrie 2011, însă Camera Deputaţilor a fost forul decizional. Actul normativ mai este cunoscut şi sub numele Legea Big Brother.

Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave. Furnizorii de telefonie şi internet au obligaţia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile.