Breaking news

Secţia de procurori din CSM a dat aviz negativ cererii de revocare a lui Kovesi de la şefia DNA

Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat, marţi, aviz negativ la cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, formulată de Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

După două ore de discuţii în cadrul secţiei de procurori a CSM unde Kovesi şi-a făcut apărarea iar Tudorel Toader şi-a susţinut cererea de revocare, membrii secţiei, după doar 10 minute de deliberare, au decis cu 6-1, să dea aviz negativ la cererea de revocare formulată de Ministrul Justiţiei. Singurul care a votat pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi a fost Tudorel Toader.

Procurorii Florin Deac, Cristian Ban, Codruţ Olaru, Tatiana Toader, Nicolae Solomon şi Augustin Lazăr  au considerat că nu se impune revocarea procurorului şef al DNA şi au respins cererea cu aviz negativ.

“În şedinţa secţiei pentru procurori din 27 februarie 2018, Secţia pentru procurori a decis respingerea solicitării ministrului Justiţiei cu privire la posibilitate revocării doamnei procuror şef. Prin urmare, avizul este unul negativ. În perioada următoare decizia va fi motivată, motivarea va fi una amplă, asumată”, a declarat vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru.

În cadrul audierilor, au avut loc mai multe replici acide între ministrul Justiţiei şi procurorulul şef al DNA, dar şi între Tudorel Toader şi Augustin Lazăr, procurorul general al României.

„Cu privire la neprezentarea la comisie, să nu vă supăraţi, dar aţi denaturat un pic pentru că aţi spus că aţi răspuns, da, dar CCR spune în decizie că nu aţi răspuns complet la toate întrebările de natură să se lămurească problema pe care comisia o avea de dezlegat. Nu aţi anticipat nici dosarul acela cu cazul Belina. Cum să nu anticipaţi? Nu aţi ştiut dumneavoastră că nu puteţi ancheta oportunitea, circumstanţa , împrejurări sau personalitate, dar prin decizia 68 tocmai vi s-a răspuns? Când a venit cazul Belina, sigur că dispozitivul a fost de respingere. Toate considerentele sunt în acelaşi sens. Procurorul nu poate ancheta împrejurări, circumstanţele, legalitatea unui act administrativ”, a spus Tudorel Toader în cadrul secţiei de Procurori.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, în şedinţa procurorilor CSM, după discursul Laurei Codruţa Kovesi, că discursul procurorului şef al DNA ar putea fi seducător dacă îl ţine în faţa celor care nu se pricep, menţionând că nu l-a convins.

“Discursul dumneavoastră poate seducător dacă-l faceţi în faţa celor care nu se pricep deloc. Categoric nu mă convingeţi”, a spus Tudorel Toader.

“Nu sunt aici ca să vă conving pe dumneavoastră domnule ministru. Sunt aici să ofer explicaţii şi probe”, a replicat Kovesi.

“Eu nu sunt aici să vă conving pe dvs, dacă voiaţi să fiţi convins, aţi fi avut o discuţie prealabilă şi aţi fi discutat pe cale instituţională. Sunt aici să ofer explicaţii şi probe, prin care să arat că ceea ce dumneavoastră aţi susţinut nu este întemeiat şi nu este real. Dacă vorbim despre adevăruri, dumneavoastră aţi venit cu supoziţii, eu am venit cu probe şi cu documente”, a precizat Kovesi.

„Aceste motive invocate sunt nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice, iar unele sunt simple susţineri care nu confirmă nimic din realitate. Pentru unele afirmaţii nu există niciun fel de probă. Din nou, trebuie, dacă vorbim despre adevăruri să spunem un adevăr. Procurorii nu au investigat oportunitatea adoptării OUG 13, ci au investigat fapte de corupţie în legătură cu elaborarea unui proiect. Acest lucru este valabil şi în cel de al doilea caz, Belina. În ceea ce priveşte susţinerea CCR că am răspuns complet sau nu, eu nu pot să contrazic, nu ştiu ce au avut în vedere când au luat această dispoziţie, pot doar să vă răspund că toată corespondenţa cu comisia a fost scrisă şi se poate verifica oricând ce am răspuns şi ce am răspuns”, a răspuns Kovesi.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi, în faţa secţiei procurori din cadrul CSM, că rezultatul este previzibil pentru el.

“Rezultatul e previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru instituţie. Nu e problemă…”, a declarat marţi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, în cadrul şedinţei Secţiei de Procurori.

În momentul în care Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM şi membru al secţiei, i-a atras atenţia că fiecare reprezentant calculează cu maturitate ce decizie va lua, Toader a răspuns scurt: “Vă dau şi rezultatul votului, dar vă rog să nu-l cereţi”.

Avizul dat azi de CSM este doar consultariv. El va fi trimis la Palatul Cotroceni unde Preşedintele României, Klaus Iohannis trebuie să decidă dacă semnează decretul de revocare a lui Kovesi din functia de Şef al DNA.

>