Breaking news

Sebastian Ghiţă, obligat de DNA să plătească o cauţiune record de 13 milioane de euro

Sebastian Ghiţă a scăpat de arestul preventiv dar trebuie să bage mâna adânc în buzunar dacă vrea să rămână în libertate. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești îi cer deputatului PSD să plătească o cauţiune uriaşă, de 13 milioane de euro.

sebastian ghita - psdSebastian Ghiţă a fost audiat joi, la sediul DNA Ploieşti, iar procurorii au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile şi i-au cerut deputatului să plătească 13 milioane de euro drept cauţiune.

GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:
– două (2) infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații
– două (2) infracțiuni de dare de mită,
– șantaj,
– cumpărare de influență,
– conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Inculpatul va depune, până la data de 6 aprilie 2016, o cauțiune în valoare de 59.417.133 lei (reprezentând 10% din valoarea bunurilor și lichidităților bănești – cu excepția terenurilor și clădirilor neevaluate în bani – declarate de inculpat în ultima sa declarație de avere înregistrată la Parlamentul României – Camera Deputaților) ori va constitui o garanție reală mobiliară sau imobiliare în limita sumei de bani determinată, ce va fi consemnată pe numele inculpatului, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.

Măsura a fost dispusă în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală și prevenirii săvârșirii altor infracțiuni, având în vedere natura infracțiunilor, în condițiile în care Parlamentul României – Camera Deputaților a respins cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței/domiciliului;
c) să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de inculpații din prezenta cauză și de persoanele menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să nu se deplaseze la sediile unor societăți anume menționate în ordonanță, să nu se apropie de angajații acelor societăți și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale;
g) să nu facă declarații publice în mass-media referitoare la obiectul cauzei, la ceilalți coinculpați din dosar, precum și la martorii audiați în cauză, precizați la punctul 2 lit. e din prezenta ordonanță.
h) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

>