Breaking news

Seară de Poezie Armână în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I

PEN ARMẬN şi PEN ROMẬNIA vă invită la o “Seară de Poezie Armână”, în data de 22 mai 2023, la ora 18:00, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.

 

Ȋn cadrul evenimentului vor putea fi ascultaţi poeţi din mai multe ţări balcanice: Albania, Grecia, Macedonia de Nord, Serbia şi România.

Alexandru Gica va susţine o comunicare cu tema “Armânii şi Bucureştiul”, iar George Vrana va vorbi despre “Scriitori români de origine armână”.

Ȋn holul aulei va exista o expoziţie cu lucrări ale sculptorului Mihai Tugearu, precum şi o expoziţie de carte armână.

Etnologul Leonidas Embirikos scria în Prefaţa la antologia cu 12 de poeti armâni, editie bilingvă armână-greacă, “Avigljitori di zboară” (“Veghetori de cuvinte”), Salonic, 2019: “Poetii armâni scriu poeme in toate limbile Balcanilor, însă scriu, în acelaşi timp, şi in limba maternă – armâna.(…)

Interesant este că, scriind in alte limbi, armânii nu au părăsit cultura lor.

Poetii armâni au început să scrie poezie modernă in limba lor in acelasi timp cu ceilalti poeţi din Balcani, in sec.19, insă rădăcinile lor sunt mult mai vechi.(…)

Universul lor este între Disperare si Speranţă. (…)

Ȋn 1922, Regina Maria, la invitația armânului Marcu Beza, scriitor și diplomat la Legația României de la Londra, susține înființarea Centrului PEN Român; în 2022, la Uppsala, a fost primit în marea familie PEN International Centrul PEN Armân, cu sediul la Belgrad, reprezentant al scriitorilor armâni din Peninsula Balcanică și din restul Europei. Vă invităm la cel dintâi mare eveniment al PEN ARMẬN.

>