Breaking news

Se prelungeşte concediul de maternitate!

mamaO veste bună pentru proaspetele mămici! Parlamentul European şi-a dat azi avizul pentru extinderea concediului de maternitate şi pentru plata integrală a salariului mamei în această perioadă.

Iniţiativa i-a aparţinut eurodeputatei PSD, Rovana Plumb. Aceasta a cerut introducerea de măsuri menite să încurajeze îmbunătăţirea securităţii şi a sănătăţii la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează.

Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL) a aprobat, miercuri, avizul eurodeputatei care va fi supus votului în plenul PE în perioada următoare.

Potrivit deputatei europene, “extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 săptămâni – cu o perioadă obligatorie de şase săptămâni după naştere – îi va permite mamei să îşi revină după naştere, să stabilească o legătură solidă cu copilul şi să revină pe piaţa muncii“.

Salariatelor aflate în concediu de maternitate li se va plăti salariul integral, iar indemnizaţia de maternitate va fi de sută la sută din ultimul salariu lunar sau din salariul lunar mediu.

Alte prevederi aprobate azi fac referire la faptul că lucrătoarele gravide nu pot fi concediate în timpul sarcinii şi 12 luni după terminarea concediului de maternitate; nu pot fi obligate să muncească peste program în perioada de trei luni înainte de naştere şi 12 luni după naştere; prevederile concediului de maternitate se aplică tuturor categoriilor de angajaţi, inclusiv lucrătorilor domestici; angajatorii trebuie să ia în considerare cererile lucrătorilor în ceea ce priveşte transferul de la muncă “full time” la “part time” în primele 12 luni de după naştere.

>