Breaking news

Scurtmetrajul românesc ”O noapte în Tokoriki”, premiat la Berlinale 2016

Scurtmetrajul ”O noapte în Tokoriki’ al regizoarei Roxana Stroe a primit ”Premiul special pentru scurtmetraj” la secțiunea Generation 14plus a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

o noapte la tokorikiJuriul secțiunii pentru tineret — alcătuit din Vincent Edusei, Emilia Forck, Mira Leskien, Carlotta Saumweber, Tim Schiffer și Esther Siebelitz — a atribuit această distincție peliculei românești pentru tonul aparte și pentru maniera ”superbă de realizare și de narare a poveștii” și pentru ”mesajul urgent, spus din inimă” al filmului, potrivit paginii oficiale a evenimentului, https://www.berlinale.de.

La secțiunea Generation 14plus, premiul ”Ursul de cristal pentru cel mai bun film” a revenit producției letone ”Es esmu ?eit” (”Mellow Mud”) a lui Renars Vimba, iar ”Ursul de cristal pentru cel mai bun scurtmetraj” a fost decernat pentru ”Balcony” (”Balconul”), al britanicului Toby Fell-Holden.

Lungmetrajul „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, prezent în secțiunea Forum a celei de a 66-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, a câștigat Premiul CICAE – „Confederation Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai” (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă)

Ursul de Argint a fost acordat la ediția 2016 a Berlinalei actorilor Majd Mastoura (Tunisia) și Trine Dyrholm (Danemarca). Același trofeu i-a fost acordat și regizoarei franceze Mia Hansen-Love pentru filmul „L’Avenir”.

Ursul de Aur, trofeu acordat celui mai bun film al Berlinalei, i-a fost acordat la ediția din 2016 documentarului italian „Fuocoammare” al regizorului Gianfranco Rosi, care prezintă drama migranților ajunși în insula Lampedusa.