Breaking news

Scurtmetrajul „Plastic semiotic”, prezentat oficial la Festivalul de Film de la Veneția

Scurtmetrajul „Plastic semiotic”, regizat de Radu Jude, va fi prezentat în afara competiției la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția, care va avea loc în perioada 1 – 11 septembrie 2021.

„Plastic semiotic” propune o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului – cameră, montaj, mizanscenă.

Mitraliere, dinozauri, cai, rachete, mașini, crocodili, macarale, pisici, aragaze, bebeluși, aruncătoare de flăcări, cavaleri, prințese. Toate acestea sunt jucării și, cum scrie Flaubert, jucăriile „ar trebui să dezvolte gustul pentru știință”.

Scurtmetrajul este inspirat de „Morala jucăriei”, de Charles Baudelaire, „Viața în întrebări și exclamații”, de A. P. Cehov, și „Dicționar de idei primite de-a gata”, de Gustave Flaubert.

„Plastic semiotic” este o producție microFILM, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Asociației Muzeul Jucăriilor.

Filmul este produs de Ada Solomon, cu Diana Caravia și Carla Fotea, producători executivi.

Radu Jude semnează și scenariul, iar Marius Panduru este director de imagine, în timp ce Cătălin Cristuțiu s-a ocupat de montaj. Scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat anul acesta Ursul de Aur la Berlinale cu filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”.

Cu lungmetrajul său de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, Radu Jude a primit premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a regizat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la același festival.

Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

Anul trecut, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului.

În 2021, filmul său „Caricaturana” a fost selectat în competiţia Pardi di domani dedicată scurtmetrajelor realizate de cineaşti consacraţi, la Festivalul de la Locarno.

>