Breaking news

Scurtmetrajul Marţi, pariticipă la Nancy-Lorraine International Film Festival

loading...

Un nou film românesc este prezent într-o competiţie cinematografică internaţională. Filmul Marţi, scenariul şi regia Roxana Andrei, a fost selectat în principala secţiune competiţională a Festivalului Internaţional de Film Nancy-Lorraine din Franţa.

scutmetrajul martiFestivalul va avea loc la Nancy în perioada 30 august-7 septembrie 2013 şi a ajuns la cea de a 19-a ediţie.

Filmul Marţi este singura producţie, exclusiv românească, prezentă în competiţia oficială a scurtmetrajelor şi a fost în selecţie alături de 1700 de producţii internaţionale.

Scenariul este inspirat din fapte reale şi mai exact de rezonanţa mesajului transmis în timpul protestelor de stradă din ianuarie 2012 când domnul Nicolae Praţa a fost singurul protestatar din localitatea Baia de Arieş, judeţul Alba, care a ieşit în stradă timp de mai multe zile.

Un bătrîn aude la radio ştirea legată de faptul că manifestaţiile de stradă pentru schimbarea conducerii ţării continuă şi pleacă din satul său, peste dealuri, văi şi ape către cel mai apropiat oraş pentru a li se alătura concetăţenilor săi. Odată ajuns acolo surpriza lui dar şi a celorlalţi locuitori ai oraşului este una de proporţii.

 Filmul a fost realizat de o echipă compusă din cinci persoane: scenariu şi regia Roxana Andrei, director de imagine Adriana Crăciunescu, asistent imagine Boroka Biro, montaj şi sunet Alexandru Petru Bădeliţă, producţie Mihai Biţă.

Filmul este o producţie UNATC 2012 și a fost realizat cu sprijinul: familiei Biţă, familiei Caloian, lui Napoleon Helmis, Ninei Popa, Asociaţiei Cultură şi Imagine şi al Ateneului Popular Focşani.

Participarea la Festivalul Internaţional de Film Nancy-Lorraine este posibilă cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Premii obţinute: Premiul Publicului şi Menţiune Specială pentru Imagine în cadrul Festivalului Sarajevo Cocktail Film, 2012.

Roxana Andrei s-a născut la Bucureşti în anul 1985. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Hyperion, în anul 2010 iar în anul 2012 a absolvit UNATC Bucureşti, secţia Regie de Film şi TV la clasa profesorilor Copel Moscu, Napoleon Helmis şi Paul Negoescu.

Roxana Andrei a participat la festivaluri internaţionale în cadrul Talent Lab ca şi regizor: Sarajevo Talent Campus, 2012, din cadrul  Festivalului de Film de la Sarajevo, Transatlantic Talent Lab, 2012, din cadrul Festivalului International de Film de la Reykjavik, Islanda, Talent Lab 2012, din cadrul Festivalului International de Film Transilvania, Cluj-Napoca.

Filmografie selectivă:

–       Trilogia de scurtmetraje: partea 1: Despre iubire, post producţie, 2013

–       Marţi, scenariul şi regia, an producţie 2012

–       Tati, regia, 2012

–       Andrei Ion, regia, 2011

–       Versus, regia, 2011

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>