Breaking news

Scoțienii au respins prin referendum, independența față de Marea Britanie

loading...

Premierul David Cameron poate răsufla ușurat, nu-și pierde scaunul iar Marea Britanie nu se rupe. Scoțienii au respins joi, prin vot, proclamarea independenței față de  Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

referendum scotiaPotrivit unui sondaj realizat de Yougov la ieșirea de la urne, 54% dintre cei prezenți la vot au votat împotriva referendumului de proclamare istorică. În timp ce doar 46% dintre scoțieni au fost în favoarea independenței.

Consultarea istorică privind independența Scoției, s-a încheiat joi seară la ora 22.00. La vot au venit circa 89% dintre scoțienii cu drept de vot. Peste 600.000 de scoţieni au votat deja prin corespondenţă.

Cei 4.285.323 de alegători s-au deplasat la cele 2600 de secții de vot pentru a răspunde la întrebarea ‘Scoția trebuie să devină o țară independentă?’ și a decide dacă se va pune capăt unei alianțe ce datează din anul 1707.

Scoţia reprezintă 8,3 la sută din populaţia Marii Britanii şi 9,2 la sută din Produsul Intern Brut.

Dacă scoțienii erau în favoarea independenței, Scoția trebuia să își depună din nou dosarul de aderare la NATO și Uniunea Europeană, dacă dorea să facă parte din cele două structuri internaționale.

Astfel că Scoția rămâne în Regat și astfel anulează deschiderea Pandorei prin crearea unui precedent privind apariția de noi state în Europa.

Ministerul Afacerilor Externe salută rezultatul referendumului pe tema independenţei Scoţiei, organizat şi desfăşurat cu acordul autorităţilor de la Londra.

„Marea Britanie, cu Scoţia ca parte integrantă, reprezintă un partener strategic al României la nivel bilateral, precum şi la nivelul UE şi NATO. Rezultatul referendumului a reconfirmat atât unitatea şi forţa Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, cât şi apartenenţa Scoţiei la acesta. Astfel, ne bucurăm că Marea Britanie continuă să fie acelaşi partener și aliat puternic pentru România la nivel european şi internaţional. În condiţiile provocărilor de securitate şi economice ale lumii actuale este necesar, mai mult decât oricând, ca vocea Uniunii Europene, prin contribuţia fiecăruia dintre statele membre, să fie unitară şi coerentă pentru a fi credibilă. Provocările cu care ne confruntăm atât în vecinătatea estică a UE şi NATO, dar şi în plan mai larg necesită răspunsuri coordonate şi puternice. Avem nevoie de mai multă integrare, nu de fragmentare pentru a conta ca actori pe scena globală”, a declarat Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

loading...