Breaking news

Scene dramatice pe aeroportul din Kabul. Oamenii cad din avioane încercând să fugă de talibani – VIDEO

Mii de afgani au dat buzna pe Aeroportul din Kabul pentru a se îmbarca în unul din avioanele americane, ca să scape de moarte. De frica talibanilor, afganii s-au îmbulzit pe pista aeroportului şi s-au căţărat pe avioane. Cel puţin opt persoane au murit după ce au căzut de pe avioanele care au decolat de pe pistă.

Talibanii au preluat conducerea în Afganistan la nici două săptămâni de când s-au retras trupele americane. Preşedintele Afganistanului a fugit în exil iar haosul domneşte pe străzi.

Scene dramatice au avut loc duminică şi luni, pe aeroportul din Kabul, afganii s-au agăţat de avioane, sperând că pot săpa de talibani.

Forțele americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban.

 Forțele americane de pe aeroportul din Kabul au împușcat și au ucis doi bărbați înarmați luni, după ce aceștia au tras asupra forțelor americane, potrivit unui oficial al apărării SUA.

Duminică cu un aparat C-17 Globemaster III care a plecat cu aproape 650 de afgani la bord, de peste patru ori mai mult decât capacitatea lui normală.

Statele Unite au anunţat luni că vor recunoaşte un guvern condus de talibani în Afganistan doar dacă aceştia respectă drepturile femeilor şi resping teroriştii.

China a anunţat că respectă „voința și alegerea” poporului afgan și speră că talibanii vor putea pune în aplicare promisiunile legate de faptul că „va asigura tranziția lină a situației din Afganistan”.

Liderii talibani le-au ordonat luptătorilor să fie disciplinați și să nu intre în nicio clădire diplomatică și să nu oprească nicio mașină de ambasadă, iar localnicilor le-au transmis că pot să-și vadă de treburi ca de obicei, a declarat marți un lider al grupării pentru Reuters.

„Talibanilor li s-a ordonat la toate nivelele să se asigure că nu deranjăm prezența niciunei țări străine în Afganistan”, a declarat liderul taliban, care a refuzat să se prezinte.

Florin Cîțu a anunțat luni că, în acest moment, în Afganistan se mai află 35 de cetățeni români, pentru care se fac eforturi pentru a fi aduși înapoi în țară.

Marți dimineață au fost reluate zborurile pe aeroportul din Kabul, pentru evacuarea personalului diplomatic și a civililor, anunță BBC.

>