Breaking news

Scanerele corporale folosite în aeroporturile din România, sunt cancerigene

Interzise în Uniunea Europeană, scanerele corporale cancerigene sunt folosite fără niciun fel de probleme pe aeroporturile din România.

scanner corporal cancerigenCe este interzis în UE, este permis în România. CN Aeroporturi București SA a organizat pe 1 octombrie, o licitație cu dedicație pentru cosmetizarea echipamentelor de securitate ale Aeroportului Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu.

Compania UTI a pus mâna pe contractul de peste 2,2 milioane de euro de la Aeroportul Băneasa, pentru servicii de upgrade, întreținere și reparații echipamente cu raze X din dotarea aeroportului.

Trecând peste faptul că cu 2,2 milioane de euro s-ar cumpăra zece instalații noi, scanerele sunt interzise în UE și contestate în întreaga lume, întrucât pot provoca impotență, cancer de piele, și sunt periculoase pentru gravide și cardiaci, încălcând totodată dreptul la intimidate și viață privată al pasagerilor.

Înainte de a trece prin poarta detectoare de metale, pasagerii trebuie să-și dea jos haina, sacoul, paltonul, cureaua etc., să își scoată toate obiectele din buzunare și să le depună pe tăvi special destinate, pentru a fi controlate separat.

În noiembrie 2011, Uniunea Europeană a recomandat cu fermitate renunțarea la scanarea corporală pe aeroporturile comunitare, conform unui comunicat postat pe site-ul Europa.eu. Totuși, a lăsat la latitudinea țărilor membre decizia de a risca sau nu sănătatea și chiar viața pasagerilor, ca să nu mai amintim de intimitate, recomandând renunțarea la această aparatură cât mai repede cu putință.

În martie 2011, aeroporturile Otopeni și Băneasa primeau din partea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la București, două scanere corporale periculoase. Valoarea scannerelor primite gratis de la olandezi se ridica la 446.000 de euro. Adică, este mai ieftin să cumperi un scanner nou. Numai că firma UTI trebuia să pună mâna pe contract și atunci i s-a dat de zece ori valoarea aparatului de scanat, doar pentru a-l ”întreține”.