Breaking news

Scandal uriaş în Moldova după invalidarea alegerilor de la Primăria Chişinău

loading...

Scandal fără precedent în capitala Republicii Moldova după ce Judecătoria Chişinău a invalidat alegerile locale care au avut loc în 3 iunie. Andrei Năstase, candidatul Partidului “Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), cel care a câştigat scrutinul în turul doi, a anunţat că va contesta decizia la Curtea de Apel, scrie deschide.md.

“Vom contesta această hotărâre la Curtea de Apel. Avem la dispoziţie o zi pentru a contesta decizia. O să facem acest lucru cât mai repede, dar vom aştepta decizia de la Curtea de Apel. Am un îndemn către toţi să fim pregătiţi pentru proteste masive. Este o decizie arbitrară pentru care această judecătoare trebuie să facă puşcărie”, a declarat Andrei Năstase, după decizia Judecătoriei Chişinău.

În turul al doilea al alegerilor locale organizate la Chişinău, Andrei Năstase, candidatul Partidului “Platforma Demnitate şi Adevăr”, a obţinut 52,08% din voturi, faţă de 47,43% din voturi cumulate de candidatul socialiştilor, Ion Ceban.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrală a Republicii Moldova, la vot s-au prezentat 248.674 de alegători, ceea ce înseamnă o rată de participare de 39,12%.

La Chişinău au fost organizate alegeri locale anticipate în condiţiile în care postul de primar a rămas vacant după ce Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, fiind suspendat din cauza dosarelor sale penale.

În noiembrie 2017, a fost organizat şi un referendum pentur revocarea lui, care a fost însă invalidat din cauza prezenţei scăzute la urne. Dorin Chirtoacă este acuzat de acte de corupere pasivă în formă agravată, precum şi trafic de influenţă în dosarul parcărilor plătite de la Chişinău.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a declarat “extrem de îngrijorat” de situaţia creată la Chişinău.

Sunt extrem de îngrijorat de invalidarea mandatului primarului ales al Chişinăului. Toţi observatorii au recunoscut rezultatele alegerilor din Chişinău. Voinţa poporului trebuie respectată în fiecare sociatate care aspiră să fie democratică. Aceastea sunt valorile Europene”, a scris pe contul său de Twitter, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Judecătoria Chişinău a decis pe 12 iunie să nu valideze mandatul lui Andrei Năstase. Judecătoria nu a confirmat legalitatea alegerilor locale anticipate din Chişinău, din data de 3 iunie.

Sute de persoane au protestat miercuri în Chişinău faţă de hotărârea unui instanţe judiciare de a anulare a scrutinului local. Mitingul a fost organizat la apelul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Partidului Liberal Democrat şi Platformei Demnitate şi Adevăr.

loading...