Scandal româno-olandez în Parlamentul European

Eurodeputaţii români au protestat vehement în Parlamentul european faţă de iniţiativa Partidului Libertatii din Olanda de a crea un site unde olandezii să scrie dacă şi-au pierdut job-ul în detrimentul unor români, bulgari sau polonezi.

Renate Weber, europarlamentar PNL, s-a declarat indignată de atitudinea Partidului Libertăţii din Olanda cu privire la crearea unui astfel de stie.

Sunt şocată şi indignată de apariţia site-ului Partidului Libertăţii din Olanda care invită oamenii sa posteze reclamaţii despre muncitorii din ţările Europei Centrale şi de Est. Şi nu vorbesc doar în numele meu, în calitate de deputată de România în Parlamentul European şi vice-preşedintă a Intergrupului Anti-Rasism şi pentru Diversitate a Parlamentului European, ci, de asemenea, în numele multora dintre concetăţenii mei români care m-au contactat în aceste ultimele zile – şi care, probabil, v-au contactat şi în mod direct“, este mesajul transmis de eurodeputata Renate Weber (PNL, ALDE) către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi vicepresedinta CE, Viviane Reding, comisara pentru drepturi fundamentale, precum şi către premierul Olandei, Mark Rutte.

Renate Weber spune că mass-media şi societatea civilă din Olanda ar trebui să respingă puternic, din interior, asemenea acte rasiste şi xenofobe – şi Comisia ar trebui să adopte o pozitie la fel de fermă şi să demonstreze că astfel de iniţiative sunt inacceptabile.

Şi eurodeputaţii români din grupul PPE au trimis un protest scris Parlamentului European cu privire la această problemă.

Acest demers creează un precedent grav în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni. Am cerut Comisiei Europene o reacţie rapidă şi pe măsura gravităţii acestei acţiuni care instigă la discriminare şi xenofobie. Am trimis o întrebare scrisă Comisiei Europene referitoare la măsurile pe care intenţionează să le ia. Am propus totodată introducerea pe ordinea de zi a Parlamentului European a unei declaraţii a Comisiei urmată de o dezbatere pe acest subiect“, arată scrisoarea eurodeputaţilor din grupul PPE.

Scrisoarea mai arată că Olanda este primul investitor în România şi face profit din activitatile economice din România. “Având în vedere că Olanda a prelungit restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari credem că guvernul olandez înţelege circulaţia forţei de munca în Europa ca un proces într-un singur sens, de la ei către ceilalţi.”

Zece ambasadori la Haga ai statelor din estul şi centrul Europei au cerut luni liderilor politici olandezi să se distanţeze să iniţiativa partidului de extremă dreapta PVV, care a creat un site unde cetăţenii sunt îndemnaţi să depună plângeri contra imigranţilor est europeni.

Premierul olandez, Mark Rutte, a refuzat însă să adopte o poziţie faţă de acest site: Nu vom adopta o poziţie, este vorba despre site-ul unui partid, nu de site-ul Guvernului.

>