Breaking news

SCANDAL RELIGIOS cu iz TERORIST | Turcii vor să construiască în București cea mai mare Moschee din România

Cea mai mare moschee din Europa se va construi la București cu banii turcilor. La auzul veștii, deși în 2012 aprobase demersurile lui Erdogan pentru alocarea unul teren în Capitală, Traian Băsescu susține acum că moscheea nu e binevenită în România și că există risc major de terorism.

moschee - bucurestiGuvernul de la Ankara va construi în România, la București, una din cele mai mari moscheei din Europa.

Muftiul Cultului Musulman din România susţine că, odată ridicat acest centru islamic, va exista un control asupra ideilor promovate de imami.

Murat Iusuf, Muftiul Cultului Musulman din România, spune că l-a însoţit pe Băsescu în două vizite oficiale în Turcia. Atunci s-a convenit să se acorde terenuri în Bucureşti pentru construirea unei moschei şi a unui cimitir musulman, iar  la Istanbul – pentru o biserică ortodoxă şi un cimitir.

Va fi un lăcaş de cult oficial al instituţiei noastre. Ne dorim ca celelalte lăcaşe care sunt prin cartiere şi nu sunt autorizate să dispară odată pentru totdeauna. Vrem să aducem imami foarte bine pregătiţi care nu promovează un islam radical. Noi nu ştim ce se petrece la celelalte lăcaşe”, spune Murat Iusuf, Muftiul Cultului Musulman din România.

Numai că Băsescu se opune acestui proiect și susține că el ar trebui să fie discutat în CSAT întrucât afectează siguranța națională. Băsescu îi face pe Ponta și Iohannis iresponsabili, iar Muftiului îi spune ”ciocu mic”.

„Doi nesăbuiţi din fruntea statului român vor ca, la Bucureşti, să se construiască cea mai mare moschee din Europa, pe lîngă care să funcţioneze o universitate cu 6.000 de studenţi selectaţi de prin toată lumea arabă. Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri români eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic. Muftiule, am o sugestie si pentru tine: ciocul mic, pentru că aici nu este vorba despre minorităţi. Ştii cumva de visul teroriştilor de la Statul Islamic de a se extinde în Balcani si Europa Centrală? Erdogan să propovăduiască islamismul în Turcia, nu într-o ţară creştin-ortodoxă. Ponta, sigur te-ai operat la picior şi nu la cap?”, a scris Băsescu pe facebook.

Muftiul Cultului Musulman din România se declară consternat de afirmaţiile fostului preşedinte.

În luna mai,  prin hotărâre de guvern,  premierul Victor Ponta decidea ca un teren de peste 11 mii de mp, din bulevardul Expoziţiei, să fie foloist gratuit timp de 49 de ani de Muftiatul Cultului Musulman din România.

Subiectul cu moscheea a fost pe agenda preşedintelui Turciei, când a venit la Bucureşti, în luna aprilie.

Deși demersurile datează încă din 2004, abia în acest an, Guvernul României a luat hotărârea a de a pune la dispoziția musulmanilor, terenul.

Hotărârea Guvernului Ponta e contestată de mai multe personalităţi din România.

„Nu ideea construirii unei moschei în capitala României mă deranjează. În Bucureşti, trăiesc cca 10.000 de musulmani şi e perfect posibil ca cele patru mici lăcaşuri de cult de care dispun în prezent să nu fie îndestulătoare (…) Ceea ce mă deranjează însă este elefantiazisul. Acelaşi elefantiazis care mă deranjează şi în cazul Catedralei Orthodoxe. Asocierea constantă a spiritului cu megalomania, cu iubirea de cantitate, de pompă, de ”slavă deşartă” mi se pare, cel puţin pentru spaţiul răsăritean, o asociere la limita ereziei. Confundăm ”zidirea” interioară, recomandată de Dumnezeu, cu zidăria”. (…) Turcia e o ţară mult mai permeabilă la dialog decât multe din ţările regiunii. Dar şi înţelepciunea ei şi a noastră ne îndeamnă la echilibru şi prudenţă„, scrie Andrei Pleşu.

Academicianul Neagu Djuvara, priveşte proiectul cu scepticism: Eu consider că este absolut inadmisibil ca o ţară care sute de ani a luptat împotriva instalării unor elemente religioase musulmane să fie cea care să devină un centru de răspândire a islamului. E absolut de neconceput.

Teologul Radu Preda spune că: Dacă această moschee se înscrie într-un plan geopolitic aş avea semne de întrebare. Banii sunt daţi de un stat care este declarat laic, Turcia. Aceşti bani trebuie să fie purtătorii unui mesaj. Întrebarea este legitimă: ce mesaj poate să transmită un asemenea proiect”.

Deși se invocă reciprocitatea, turcii nu se grăbesc să pună la dispoziția Bisericii Ortodoxe române, un teren similar la Istanbul.

Biserica Ortodoxa Română încă mai aşteaptă ca autorităţile turce să ofere un teren pentru ridicarea unei biserici ortodoxe la Istanbul.

Iohannis a participat, miercuri seara, la cina de Iftar, care marchează postul cel mare al musulmanilor. Președintele României a declarat că a fost prezent din respect pentru comunitate.

În această ecuație, diversitatea culturală, minoritățile etnice și religioase ale României își găsesc un rol propriu, prin fundamentele morale ale existenței lor sociale, prin punțile pe care pot să le creeze între oameni, comunități și țări. A valoriza identitățile locale, culturale ori religioase într-un proiect național amplu înseamnă o Românie puternică. O Românie puternică este țara care poate aduce fiecărui român – cetățean european – o viață cu mai multe oportunități și drepturi mai bine respectate de autorități. În această Românie este locul dumneavoastră, în acest proiect vă regăsiți cu majoritatea, cu celelalte minorități și culte. Comunitatea musulmană se bucură, și nu doar prin declarații, ci prin fapte concrete, de toate drepturile prevăzute de Constituție și de sprijinul statului. Relația dumneavoastră cu ceilalți cetățeni ai României, indiferent de limba lor maternă ori de felul cum se roagă este – mă bucur să citez aici o declarație a muftiului cultului musulman din România – una de frățietate și corectitudine.  Cetățenii comunității musulmane din România împart cu națiunea din care fac parte preocupări și aspirații comune, printre care proiectul european și angajamentul nord-atlantic. Proiectele naționale sunt indisolubil legate de rezultatele aplicării în politică, în mod concret, a respectului pentru valorile și drepturile umane fundamentale, pentru principiile statului de drept„, a declarat Klaus Iohannis, în alocuţiunea de la cina de Iftar.

Date oficiale arată că în Bucureşti trăiesc aproape 10.000 de musulmani. Aproape jumătate sunt cetăţeni străini, veniţi cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. Cea mai mare comunitate musulmană se află însă în Dobrogea şi numără peste 70.000 de persoane.