Breaking news

Scandal monstru la DNA Ploieşti. Procurorii sunt acuzaţi că falsifică probe în dosarele penale!

DNA Ploieşti, “structura de elită” a Direcţiei Naţionale Anticorupţi, lăudată de Koveşi, este în centrul unui nou scandal care cutremură România. Şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea şi celebrul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, proaspăt exclus din magistratură, sunt acuzaţi de fostul deputat Vlad Cosma, că l-au pus să falsifice probe în dosarul penal al lui Sebastian Ghiţă.

Într-o înregistrare prezentată duminică seară la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, fostul deputat Vlad Cosma – condamnat la 5 ani cu executare într-un dosar de trafic de influenţă – le-a adus acuze grave celor doi, susţinând că au fabricat dosare mai multor persoane. Printre acestea s-au aflat fostul premier Victor Ponta şi fostul deputat Sebastian Ghiţă. Mai mult, Cosma susţine că Negulescu şi Onea au procedat la fel şi în cazul familiei sale.

Printr-un comunicat de presă, DNA a anunţat că familia Cosma încearcă să pună presiuni pe Direcţie şi o acuză de şantaj. Totuşi, Lucian Onea nu a negat că, în înregistrările prezentate de Vlad Cosma , nu ar fi vocea sa. Ba chiar a spus că este posibil acest lucru, doar că discuţiile au fost trunchiate.

Şeful DNA Ploieşti aruncă bombă în scandalul dezvăluirilor facute de deputatul Vlad Cosma. Lucian Onea nu exclude posibilitatea ca vocea din acele înregistrări halucinante să fie chiar a lui. Onea mai spune că tot ce s-a întâmplat este un şantaj al familiei Cosma la adresa lui şi a colegilor săi de la Ploiesti.

Şi tot Lucian Onea admite faptul că Vlad Cosma a depus la dosar documente despre care fostul deputat spune că sunt probe falsificate. Şeful DNA Ploieşti respinge acuzaţiile aduse la adresa sa şi il acuza pe acesta că minte. Mai mult, spune Onea, prin aceasta metoda fostul politician încearcă să influenţeze justiţia şi sa scape de problemele cu legea.

Din cauza scandalului de la DNA, la solicitarea primului Ministru Viorica Dăncilă, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, că îşi întrerupe vizita în Japonia. „Joi voi participa la şedinţa de Guvern”, a subliniat Tudorel Toader care se află în aceste zile în Japonia, iar vizita trebuia să se încheie duminică.

Reprezentanţii societăţii civile din Consiliul Superior al Magistraturii, Romeu Chelariu şi Victor Alistar, solicită începerea urmării penale in personam pentru magistraţii care ar fi implicaţi în posibila trucare a anchetelor penale în cazul DNA Ploieşti. Totodată, membrii CSM îi cer ministrului Justiţiei să „îşi ducă la îndeplinire atribuţiile din matca sa constituţională privind exercitarea autorităţii faţă de structura Ministerului public”.

Pentru a evita posibilitatea de prejudiciere a probelor solicităm de urgenţă dispunerea măsurilor de continuare a urmăririi penale in personam pentru magistraţii implicaţi în trucarea anchetelor penale, conservarea probelor şi iniţierea măsurilor preventive cu privire la făptuitori. Cea mai grea lovitură dată independenţei justiţiei ar fi muşamalizarea acestui caz de gravă corupere a atribuţiilor judiciare, precum şi lipsa unor măsuri de corecţii de sistem, acest caz nefiind singular în justiţia română”, spun reprezentanţii societăţii civile din CSM, referitor la cazul DNA Ploieşti.

Reprezentanții societății civile solicită Inspecţiei Judiciare să urgenteze definirea obiectivelor tematice pentru controalele de fond care să abordeze respectarea obligaţiilor legale privind administrarea şi evaluarea probelor, precum şi să prezinte situaţia sesizărilor şi a plângerilor abanonate privind abaterile din justiţie.

Fostul deputat Vlad Cosma a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva a patru procurori de la DNA Ploieşti, printre care Lucian Onea şi Mircea Negulescu, pe care îi acuză de săvârşirea infracţiunilor de compromiterea intereselor justiţiei, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat.

Conform România TV, în urma acestei plângeri, luni a fost înregistrat un dosar pe rolul Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului General. Şi Sebastian Ghiţă a ameninţat că va depune plângere penală împotriva DNA.

 

Deputata partidului ALDE, Steluța Cătăniciu, îi solicită lui Lazăr să își asume comunicarea defectuoasă din spațiul public și să își dea demisia din funcție, potrivit DC News.

„Am văzut toți înregistrările care au fost difuzate în spațiul public. Cred că ne-am cutremurat pentru că este inadmisibil să vezi că un procuror fabrică probe într-un dosar. Este lucrul cel mai îngrozitor care se poate întâmpla, vă spun în calitate de avocat. Repet, este un lucru îngrozitor tocmai pentru că, știind că nu ai probe, încerci să le fabrici, și cu intenție, rea credință încerci să distrugi viața unui om. Ceea ce m-a șocat pe mine, vă spun sincer, este lipsa de reacție a procurorului general Augustin Lazăr. Cred că dânsul trebuie să-și asume acest dezastru pe care îl vedem, de câteva zile, că se întâmplă în cadrul unității de elită DNA Ploiești. Trebuie să-și asume modul în care a gestionat în spațiul public comunicarea. Cu această ocazie, vreau să-i solicit public domnului procuror general să-și asume ceea ce s-a întâmplat la DNA Ploiești. Să-și asume acea mizerie și să demisioneze din funcția de procuror general. Pentru că dânsul nu se poate ascunde la nesfârșit. Prin tăcerea lui, devine complice al acestor procurori, a afirmat Steluța Cătăniciu, în cadrul interviului acordat pentru publicația citată..

Preşedintele CSM, Simona Camelia Marcu, a susţinut, astăzi, la ora 14,00, o declaraţie de presă referitoare la scandalul din DNA.

”În calitate de șef al CSM îmi exprim îngrijorarea. Acesta situații pot influența Justiția. Instituțiile statului trebuie să ia atitudine. CSM cere ca în limitele legleae să urgenteze aceste proceduri  și potrivit legii să facă tot ce trebuie. În calitate de președinte CSM îmi exprim profundă îngrijorare. Trebuie reamintit faptul că potrivit Constituției, CSM e garantul justiției. Există dreptul de a cunoaște adevărul. Încrederea cetățenilor în justiție se construiește, iar responsabilitatea revine statului, prin toți actorii. Instituțiile mass media au un rol major în sesizarea problemelor, dar clarificarea trebuie să vină din partea instituțiilor statului. Președintele CSM solicită tuturor instituțiilor din sfera autorităților judiciare că în limitele legale și în respectarea drepturilor tuturor persoanelor vizate să urgenteze aceste proceduri. Ministerul Public, DNA și Inspecția Judiciară au în aceste împrejurări un rol important. Ne exprimăm încrederea că profesionalismul poate compensa presiunea mass-mesia. CSM asigura că e în măsură să gestioneze și să decidă în cadrul mecanismelor prevăzute de lege în toate ipotezele ce pot rezultă.”, a spus șefa CSM.

>