Breaking news

Scandal la Romatsa între conducere și sindicate. Ioan Rus amenință cu Corpul de Control

loading...

Scandal național și negocieri eșuate la Romatsa. Ministrul Transporturilor, Ioan Rus nu a putut să împace sindicatele cu conducerea companiei care manageriază traficul aerian din România, astfel că ministrul amenință că le trimite pe cap Corpul de Control, dacă nu se împacă.

ioan rus - scandal romatsaContractul colectiv de muncă pare să fie mărul discordiei la Romatsa, între conducere și sindicate. Noua organigramă impusă de conducerea Romatsa şi de lipsa unor documente explicative, i-a enervat la culme pe sindicaliști.

Liderii de sindicat spun că noul contract colectiv de muncă este ținut la secret de actuala conducere a Romatsa, iar actualul contract colectiv de muncă expiră pe 31 mai 2015.

„Noua conducere refuză să ne dea orice document, în condiţiile în care a făcut noua organigramă, care schimbă multe din datele problemei. Se mărește numărul celor din aparatul administrativ, asta înseamnă cheltuieli mai mari cu salariile lor, dar nu știm ce se va întâmpla cu ceilalți angajați. Odată spune că nu se taie salariile, apoi se vorbeşte de reduceri de cheltuieli. Bugetul a fost aprobat pentru 1.518 angajaţi; acum, după noua organigramă, apar în jur de 1.600 de angajaţi”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, Gabriel Tudorache, liderul sindicatului ATCOR.

Directorul general al ROMATSA, Ioan Aurel-Stanciu, îi acuză pe liderii de sindicat de interese ascunse, în timp ce sindicaliștii spun că șeful companiei blochează dialogul social.

Conducerea ROMATSA susţine că Planul de Management, aprobat pentru perioada 2014-2018, prevede „reorganizarea regiei pe bază de eficienţă, dar şi eliminarea paralelismelor, premiselor de corupţie, conflictelor de interese şi incompatibilităţilor, diminuarea birocraţiei, eficientizarea managementului, prin măsuri organizatorice moderne.(…)”.

Sindicaliştii spun că actele adiţionale la contractele de muncă nu pot fi semnate “cu ochii închişi” şi că au nevoie de o serie de documente explicative.

Ministrul Transporturilor Ioan Rus i-a invitat ieri la discuţii pe liderii sindicali din ROMATSA, dar şi pe noul manager Ion-Aurel Stanciu, însă negocierile au eșuat.

Discuțiile pe seama problemelor ridicate să determine un dialog real care să fie materializat în soluții concrete și viabile. Pentru a putea merge mai departe trebuie sa negociați  pacea și beneficiile ei, nu războiul. În momentul în care se vor găsi aceste soluții, în momentul în care se vor adopta niște măsuri, voi merge și eu la ROMATSA” a declarat Ioan Rus.

Gabriel Tudorache susține că sindicaliștii au făcut plângeri la DNA, ceea ce ar putea bloca, pentru moment, acțiunile managementului.

loading...