Breaking news

Scandal între DNA și Camera Deputaților din cauza ordonanței ASF

loading...

DNA a cerut pe un ton imperativ, Camerei Deputaților, listele de vot de la ordonanța privind votul din plen privind înființarea Autorității de Supraveghere Financiară. Șeful deputaților, Valeriu Zgonea a spus că așa ceva este inadmisibil și a solicitat de urgență o discuție cu Ministrul Justiției.

dna - camera deputatilorPreședintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, s-a declarat extrem de deranjat de tonul imperativ și ultimativ dat de DNA, cu privire la predarea documentelor solicitate până marți la ora 12.00.

Zgonea a spus că în documentul prin care se cer actele de la Cameră, se precizează că în cazul în care până mâine la ora 12.00, documentele nu sunt trimise la DNA, procurorii vin ei să le ia de la Parlament.

Procurorii vor procesul verbal de la votul privind aprobarea ordonanței de înființare a Autorității de Supraveghere Fiscală, cât și lista cu cei care au votat, și înregistrările audio ale ședinței.

Documentul a fost trimis în atenția Camerei Deputaților și nu în atenția președintelui Camerei, așa cum prevăd uzanțele de protocol în acest caz.

Procurorii DNA au transmis adrese şi Guvernului la sfârşitul săptămânii trecute, în baza prevederilor noilor coduri penal şi de procedură penală.

Documentele solicitate vizează Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale, prin care s-ar fi urmărit protejarea intereselor firmei de asigurări Carpatica.

În 16 octombrie 2013, Guvernul a aprobat, prin Ordonanţă de urgenţă, reducerea componenţei Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, deşi prevederea fusese inclusă şi într-un proiect de lege aprobat de Camera Deputaţilor şi trimis la Senat.

Ponta declara, la sfârşitul lunii ianuarie, că Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale a fost negociată şi solicitată în mod expres de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Documentele cerute de DNA, au legătură cu ancheta în care este implicat omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac. Carabulea a fost arestat preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti, iar Radu Mustăţea are interdicţie de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig, în prezent membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, este urmărit penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi uz de fals.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Şi soţia ministrului Finanţelor, Laura Elena Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) la data faptelor, este urmărită penal, fiind acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

loading...

Cmentariile sunt închise

English English French French Italian Italian Romanian Romanian