Breaking news

Scandal în Ungaria. Preşedinta Katalin Novak a demisionat după ce a grațiat un pedofil – VIDEO

Katalin Novak și-a dat demisia din funcția de Președinte al Ungariei pe fondul unor proteste iscate după ce s-a aflat că a grațiat un pedofil.

Ungaria a rămas fără Președinte. Katalin Novak și-a anunțat sâmbătă, demisia, după o presiune crescută pentru graţierea unui bărbat condamnat şi implicat într-un caz de abuz sexual într-o casă de copii.

Am făcut o greşeală… Astăzi este ultima zi în care mă adresez în calitate de preşedinte“, a spus Katalin Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat din Ungaria.

Vineri, peste 1000 de persoane au protestat la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii de către aceasta a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.

Grațierea a avut loc în 2023, înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023. Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.

Acesta a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

Președinta a declarat marţi că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.

În martie 2022, Katalin Novak, 46 de ani, a devenit în martie 2022, prima femeie care ajunge în funcția de Președinte al Ungariei.

La câteva minute după discursul preşedintei Novak, o altă aliată a lui Viktor Orban, Judit Varga, şi-a anunţat, de asemenea, “retragerea din viaţa publică” pentru că şi-a dat aprobarea ca ministru al Justiţiei – un post la care a renunţat în această vară pentru a conduce campania alegerilor europene.

>