Breaking news

Scandal în Parlament. PSD și ALDE au blocat numirea Monicăi Ghiurco în funcția de Președinte al TVR

Scandal monstru în Parlamentul României din cauza numirii noului Președinte al TVR. PSD și ALDE s-au opus votării Monicăi Ghiurco în funcția de Președinte Director General al Televiziunii Române. Tăriceanu a avut un discurs execrabil spunând că dacă este numit un reprezentant al angajaților TVR ne întoarcem în epoca comunistă când se puneau oamenii muncii în funcții de conducere.

monica ghiurco - tvrSusținută de PNL și UDMR, Monica Ghiurco nu a fost deloc pe placul PSD și ALDE, care profitând de majoritatea din Parlament, au respins propunerea Consiliului de Administrație al SRTV.

După votul negativ din Comisiile reunite de cultură ale Senatului și Camerei Deputaților, Plenul Parlamentului a respins decizia cu 113 voturi “împotrivă”, 194 voturi “pentru”.

Ca să poată fi validată în funcția de Președinte Director General al TVR, Monica Ghiurco trebuia să primească minim 272 ”pentru”. La votul din plen au fost prezenți 326 de parlamentari.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a acuzat luni PSD, ALDE și “alți acoliți” că doresc să transforme televiziunea publică în platformă de propagandă.

“Mi-am asumat cu tot grupul PNL din Cameră și Senat să venim să susținem un candidat care nu este de pe lista PNL. Rar se întâmplă să vezi un partid care spune: ‘Lasă, domn’e, oamenii mei sunt oamenii mei, oamenii PSD sunt oamenii PSD, hai să ne copleșească rațiunea și bunul simț să venim cu o propunere care nu este suspectată de politizare, însă PSD, ALDE și alți acoliți astăzi vor să transforme TVR în aceeași platformă de propagandă în an electoral. Vă rog să nu o faceți!”, a spus Gorghiu în plenul Parlamentului.

Ea a susținut că tot un salariat al TVR a fost anterior director al instituției, cu referire la Irina Radu.

“Câteodată trebuie să știm despre ce este vorba și despre ce vorbim de la acest microfon, pentru că înainte de această propunere le amintesc colegilor care au vorbit înainte că tot un salariat al TVR a fost directorul televiziunii, tot un salariat pe care astăzi îl jignim la modul general a îndeplinit mandatul de interimar propus de PSD, dar înțeleg că atunci când sunt salariați independenți de PSD, sunt proști, când sunt salariați ai PSD, îi punem și interimari, îi facem și propuneri în plenul Parlamentului”, a afirmat liderul PNL.

În replică, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că fostul director al TVR era tot un un om din televiziune, dar că nu era reprezentantul salariaților.

“A doua diferență mare este că persoana la care s-a referit — Irina Radu — a fost director interimar, dar primul lucru este de înțeles, este simplu — nu era reprezentantul salariaților, cu alte cuvinte al sindicatului. Dacă vreți să punem sindicatele să conducă instituțiile, sigur, și asta este o propunere ce vă onorează, fără doar și poate, ca adevărați liberali ce sunteți, foști liberali”, a conchis Tăriceanu.

Numai că Președintele senatului a manipulat în mod josnic spunând că Monica Ghiurco este reprezentantul sindicatului. În realitate ea este reprezentanta angajaților în Consiliul de Administrație al TVR, în urma votului primit de la colegii săi.

Deputatul independent Mihai Sturzu, membru al Comisiei de cultură, a făcut un apel către colegii parlamentari să dea mai multă încredere angajaților din instituțiile publice de presă, cu referire la propunerea CA al SRTv pentru șefia televiziunii publice, jurnalista Monica Ghiurco.

Am asistat de foarte multe ori la aceste dezbateri, de multe ori pseudo-dezbateri, legate de diverse numiri ale președinților în instituțiile care sunt în grija noastră, a Comisiei de cultură — CNA, TVR, Agerpres, Radio România Actualități. Și vreau să vă spun un lucru. De fiecare dată nu a fost altceva decât o înțelegere între partide. Dacă partidele erau înțelese între ele, totul decurgea de la sine, dacă nu, se întâmpla ca și acum cu TVR — de o lună încoace avem acest serial cu câte un episod în fiecare săptămână. Vreau să fac un apel la dumneavoastră, astăzi, să încercăm ca, într-un demers de depolitizare a acestor instituții sau a conducerilor lor, să dăm mai multă încredere angajaților acestor instituții. Dacă angajații TVR au găsit de cuviință să-i reprezinte d-na Ghiurco, care este astăzi prezentă în plen, eu zic să le dăm încredere. Din păcate, am văzut ce a însemnat politizarea și a CNA-ului, și a TVR-ului, și a altor instituții timp de 25 de ani. Haideți să ne asumăm public astăzi că poate partidele politice nu au cele mai bune soluții în 2016 și să dăm o șansă acestor instituții să se conducă și singure. Astfel, vă rog frumos, mai lăsați un pic din orgoliul partidelor de a conduce orice instituție în țara asta și să dăm mai multă încredere angajaților televiziunii publice“, a declarat Mihai Sturzu de la tribuna Parlamentului.

Urmare a acestui vot din Parlament, Televiziunea Română rămâne fără Președinte iar problemele financiare cu care se confruntă se vor acutiza și mai mult iar existența Televiziunii Publice este pusă sub semnul întrebării.

 

>