Breaking news

Scandal în Parlament pe legea amnistiei. Proiectul legislativ a fost retras de la vot

Legea amnistiei încaieră USL. PNL şi Opoziţia s-au opus votului în plenul Camerei Deputaților, a controversatului proiect de lege privind amnistierea infractorilor.

Pinchisoareroiectul de lege privind aministierea inițiat de deputaţii Nicolae Păun si Mădălin Voicu a fost amendat luni noaptea la secret de către deputaţii jurişti.

După un scandal monstru între liderii PNL și PSD, dar și la ”rugămintea”, Președintelui României, Traian Băsescu, la adresa deputaților de anu vota legea, proiectul în cauză a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței Camerei Deputaților, de marți.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, roagă Camera Deputaților să respingă Legea pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse (PLX 163/2013). O eventuală adoptare a acestei legi va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupției și va afecta încrederea în justiție având, în același timp, efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV)”, se arată în comunicatul Președenției.

Urmare a amendamentelor adoptate de comisie, la secret, fără să fie făcute publice, proiectul prevede amnistierea infracţiunilor pedepsite cu închisoare de până la şase ani şi graţierea pedepselor cu închisoarea de până la şapte ani. Termenele iniţiale erau de până la patru ani pentru amnistie şi de şapte ani pentru graţiere.

Proiectul de lege a fost respins în luna mai de Senat. Printre marii beneficiari ai legii se numără fostul premier Adrian Năstase, pentru care s-ar înlătura interdicţia prin care nu are voie să ocupe o funcţie publică doi ani, dar şi Gigi Becali.

Proiectul de lege are caracter organic, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Deputatul PDL Adrian Gurzău a precizat că Legea amnistierii nu face altceva decât să îi „scape” pe cei care au probleme de legalitate sau sunt incompatibili.

Liderul grupului PPDD, Daniel Fenechiu, a precizat, la rândul său, că PPDD consideră că proiectul de lege este în acest moment inoportun şi va vota împotrivă.

Inițiatorii legii spun că aceasta ar ajuta la degrevarea pușcăriilor din România, care sunt suprapopulate, dar și a reducerii cheltuielilor cu deținuții. Lunar, statul român cheltuie în jur de 2300 lei cu un deținut. Bogdan Ciucă, membru PC, a declarat că această lege nu prevede grațierea criminalilor, a traficanților de droguri sau a celor corupți.