Breaking news

Scala INES şi gradele de pericol privind accidentele nucleare

Scala Internaţională a Evenimentelor Nucleare (INES) ajută la măsurarea incidentelor şi a accidentelor cu pericol de contaminare radioactivă a mediului.

140_radioactiv_simbolConform INES, The International Nuclear and Radiological Event Scale, primele trei trepte constituie incidente. Este vorba despre treapta 1 – Anomalie, treapta 2 – Incident şi treapta 3 – Incident serios. Catalogarea evenimentelor ca accidente are următoarele trepte: treapta 4 – Accident cu consecinţe locale, treapta 5 – Accident cu consecinţe extinse, treapta 6 – Accident serios, treapta 7 – Accident major.

Unii specialişti susţin că accidentul de la Cernobîl nu se încadrează în limita superioară a acestei scale, consecinţele evenimentului din 1986 fiind mult mai grave şi imposibil de cuprins pe scala INES.

După seismul şi valul tsunami din 11 martie, cele şase reactoare ale centralei nucleare de la Fukushima au fost grav afectate.

  • Reactorul 1: Barele de combustibil au fost avariate după explozia de sâmbătă, 12 martie.
  • Reactorul 2: Avarie la inima reactorului, ceea ce a cauzat imediat o explozie marţi.
  • Reactorul 3: Conţine plutoniu; inima reactorului a fost avariată luni, de o explozie. Acoperişul a fost sfărâmat, iar nivelul apei din bazinul de răcire a scăzut dramatic.
  • Reactorul 4: A fost lovit marţi de o explozie, iar miercuri a luat foc. Acoperişul a fost zburat de pe clădire, iar nivelul apei din bazinele de răcire a scăzut periculos de mult.
  • Reactoarele 5 şi 6: Temperatura bazinelor de combustibili a crescut peste nivelul maxim permis.

Sâmbătă, 18 martie, nivelul de pericol pe scala INES a fost ridicat la treapta 5, fiind vorba de un accident cu consecinţe extinse în ceea ce priveşte contaminarea radioactivă a mediului.

500_scala_ines_fukushima_japonia