Breaking news

Sateliți pentru producerea energiei în spațiu

energy.În fața resurselor primare de origine fosilă limitate (precum petrolul, gazul), cu o creștere a necesității (dublarea consumului de electricitate până în 2050) și cu riscuri climatice majore (încăzirea globală), soarele ar putea constitui alternativa energetică cea mai durabilă.

Recuperată pe Pământ, energia solară rămâne condiționată de meteo și așa-zisul black-out nocturn. Absorbită în spațiu, 24 de ore din 24 de către stații gigant și transmisă fără pierderi către sol, aceasta ar putea lua o cu totul altă dimensiune.

Captarea energiei solare în spațiu și transmiterea ei către Pământ prin laser infraroșu este proiectul ambițios al societății Astrium, filială spațială europeană a EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), pentru anul 2020. „Spațiul a fost marele absent al summit-ului pentru climă de la Copenhaga”, a declarat marți, în fața presei, președintele Astrium – François Auque, amintind de asemenea imensa contribuție pe care sateliții au avut-o în înțelegerea „mașinii” climatice (Nimbus, Landsat, Spot, Envisat…) și punând accent pe viitorul potențial al tehnologiilor spațiale, prea adesea ignorate de către cei cu putere de decizie, dar și de marele public.

„Căutăm parteneri pentru a realiza un dispozitiv de o putere de 20 până la 50 de kw capabil să furnizeze o sursă de energie proprie și inepuizabilă. În timp, ar fi posibil să alimentăm cu energie solară vapoare, zone izolate sau sinistrate, precum Haiti în momentul de față, dar și avioane și stații fixe la sol”.

Conceptul în sine nu este nou. Încă din anii 1970 proiecte de asemenea tip au luat naștere cam în toate colțurile lumii, dar fără a reuși deocamdată să se concretizeze din cauza credibilității, atât în plan tehnic cât și economic.

Acum însă o astfel de idee ar fi mai ușor de realizat. Pe de o parte există motivația: resursele de pe Pământ sunt limitate și din ce în ce mai puține și mai există și marea problemă climatică. Pe de altă parte, spre deosebire de acum 30 de ani, industria spațială dispune de un anumit număr de tehnologii-cheie, precum sateliții de mare putere, sistemele fotovoltaice, razele laser.