Breaking news

Șapte muncitori români au fost repatriați din Libia

Un grup de şapte cetăţeni români aflat în localitatea Misurata, Libia, a fost evacuat şi repatriat în siguranță. În mod regretabil, grupul s-a deplasat în Libia ignorând avertismentele permanente ale Ministerului Afacerilor Externe de a evita orice călătorie în acest stat, având în vedere situația de securitate precară.

Amabasada-Romaniei-in-LibiaCetățenii români s-au regăsit într-o situaţie dificilă, ca urmare a unui conflict de muncă cu angajatorul de pe plan local, dar datorită asistenței consulare oferite de MAE, prin intermediul Ambasadei României la Tripoli, relocată la Tunis, situația a fost aplanată.

Acțiunile de evacuare și repatriere extrem de complexe și cu un grad de risc foarte ridicat au fost coordonate de Celula de Criză activată la nivelul Centralei MAE din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, cu implicarea directă a Ambasadei României la Tripoli, relocată la Tunis, Consulatul General al României la Istanbul și cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (O.I.M.).

MAE atrage atenția asupra pericolului extrem la care se expun cetățenii români dacă se deplasează în Libia, aceste situații putând fi evitate dacă recomandările și avertismentele de călătorie ale MAE sunt luate în considerare.

MAE reiterează faptul că aceste recomandări şi avertismente sunt transmise şi actualizate permanent prin intermediul website-ului MAE, rubrica „Sfaturi, alerte de călătorie”, prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă”, ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, a serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”, pagina Facebook a MAE şi a Departamentului Consular, Infokioşcurile instalate în zone intens circulate şi numeroasele campanii derulate de MAE, prin Departamentul Consular, toate acestea având scopul de a conştientiza cetăţenii români în legătură cu pericolele la care se pot expune în condiţiile în care călătoresc în zone de risc.

MAE folosește și acest prilej pentru a recomanda cetățenilor români anularea oricăror călătorii în Libia.