Breaking news

Sângele Elodiei, găsit pe pistolul polițistului Cristian Cioacă

Anchetatorii au găsit urme de sânge aparţinând Elodiei Ghinescu pe tocul pistolului lui Cristian Cioacă.

Criminaliștii au extinsă cercetările în cazul dispariției avocatei din Brașov, Elodia Ghinescu. Astfel că aceștia au găsit în torpedoul maşinii lui, pe mocheta din portbagaj şi în mai multe locuri din apartamentul lor, urme de sânge aparținând soției acestuia, Elodia Ghinescu.

Anchetatorii stabilind că poliţistul, după ce a ucis-o, i-a tranşat trupul, pentru a-l putea ascunde.

Cu toate aceste probe, Tribunalul Bucureşti a respins, în 28 noiembrie, cererea procurorilor Parchetului instanţei supreme de arestare preventivă a poliţistului Cristian Cioacă, principalul suspect în cazul uciderii soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, dată dispărută din septembrie 2007.

Instanţa arată în motivarea deciziei că în acest caz s-a reţinut că în noaptea de 29 spre 30 august 2007, Cristian Cioacă, pe fondul unor relaţii tensionate în familie, a ucis-o pe soţia sa, Elodia Ghinescu, după care a segmentat cadavrul şi l-a aruncat într-un loc necunoscut.

În 18 septembrie 2007, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea urmăririi penale faţă de Cristian Cioacă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat.

Prin ordonanţa din 27 noiembrie 2012 s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor comise de Cristian Cioacă în omor calificat şi profanare de morminte, aflate în concurs real. O zi mai târziu, raportat la probele de vinovăţie administrate în cauză, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva lui Cristian Cioacă pentru infracţiunile menţionate.

Instanţa notează în motivarea deciziei că există la dosar o serie de probe care confirmă vinovăţia lui Cristian Cioacă şi care reprezintă tot atâtea probe şi indicii temeinice că Elodia Ghinescu a fost ucisă.

Astfel, pe uşa de acces în dormitorul familiei au fost  găsite nouă urme de sânge aparţinând Elodiei Ghinescu, iar pe tocul de lemn al uşii o altă urmă.

Alte urme de sânge au fost  găsite de anchetatori pe maşina de spălat, pe gresia şi faianţa din baie, pe o sticlă de parfum aflată pe noptiera în dormitor şi sub lada de lemn situată pe holul apartamentului.

”Aceste urme conţin sânge diluat şi impurităţi şi au fost în mod cert create în urma spălării/ştergerii gresiei din hol, surplusul din lichidul de spălare împreună cu substanţa spălată migrând sub cufăr în zonele marginale”, se mai arată în motivarea deciziei instanţei.

Totodată, arată instanţa, în 8 octombrie 2007 au fost găsite într-o râpă situată la 4,6 kilometri de Poiana Braşov, în direcţia Râşnov, mai multe obiecte din locuinţa comună a celor doi soţi, provenind îndeosebi din dormitorul imobilului, respectiv ambalaje de parfumuri, cărţi, reviste, fotografii, caietul de sarcină al victimei, perne decorative, acesta provenind “din zona cu cea mai mare concentrare a stropilor de sânge”.

Cu aceeaşi ocazie, a fost găsită şi o pereche de chiloţi ai lui Cristian Cioacă, “apartenenţa fiind stabilită în urma analizării materialului genetic existând pe aceştia”, a mai notat instanţa în motivare.

În 8 noiembrie 2011, avocata Elodia Ghinescu, dispărută în 29 august 2007, a fost declarată moartă, printr-o sentinţă a Judecătoriei Braşov.

În 7 februarie 2012, certificatul de deces al avocatei Elodia Ghinescu a fost eliberat, de către Primăria Câmpulung Muscel, după ce decizia de declarare a morţii acesteia a devenit definitivă şi irevocabilă, certificatul fiind depus la dosarul în care poliţistul Cristian Cioacă este cercetat pentru omor.

Între timp, în urma unei analize realizate cu un aparat achiziţionat de Poliţia Română în anul 2010, criminaliştii au descoperit pe pereţii dormitorului locuinţei Elodiei Ghinescu, sub zugrăveală, multe urme de sânge.

Şi în anul 2007 anchetatorii au găsit multe pete de sânge în locuinţa celor doi soţi, după ce acestea fuseseră spălate, însă în lipsa cadavrului şi a unui certificat de deces a Elodiei Ghinescu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât respingerea cererii procurorilor de arestare a lui Ciocă, dispunând însă interdicţia de a părăsi ţara în cazul acestuia.

Între timp, criminaliştii au continuat să strângă probe. Astfel, au fost ridicate urme de sânge găsite în locuinţa familiei Cioacă, respectiv din dormitorul acestora, fiind transmise Institutului Naţional de Medicină Legală, care a comunicat procurorilor, în 27 noiembrie, faptul că ADN-ul corespunde avocatei Elodia Ghinescu.

Astfel, procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Cristian Cioacă noile probe şi faptul că s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva sa, cerând din nou arestarea lui preventivă. Cererea a fost respinsă de Triunalul Bucureşti, însă o decizie definitivă va fi dispusă de Curtea de Apel Bucureşti.

>