Breaking news

Sancţiunile UE împotriva Iranului dau peste cap livrările de petrol

Sancţiunile UE împotriva exporturilor de petrol ale Iranului riscă să producă cea mai mare perturbare a livrărilor de ţiţei ale OPEC după războiul din Libia.

Aceste sancţiuni au intrat pe deplin în vigoare duminică, după expirarea unor excepţii legate de contracte şi asigurări, sporind presiunile asupra Iranului să oprească programul de îmbogăţire a uraniului.

Anticipăm că preţul petrolului Brent va fi susţinut de sancţiunile aplicate exporturilor iraniene de petrol şi de posibilele scăderi ale livrărilor din Marea Nordului„, a afirmat Gordon Kwan, director la compania Mirae Asset Securities din Hong Kong.

Interzicerea iminentă de către UE a asigurării tancurilor petroliere care transportă petrol iranian ar putea alimenta cererea pentru ţiţei Brent şi Dubai.

Contractele futures pentru pentrolul Brent au scăzut pe 21 iunie sub nivelul de 90 de dolari pe baril, pentru prima oară în ultimele 18 luni, din cauza temerilor că criza datoriilor din Europa ar putea redue cererea de ţiţei la nivel mondial.

Embargoul aplicat Iranului şi o grevă din Norvegia alimentează însă speculaţiile privind o revenire a preţurilor, potrivit analiştilor.