Breaking news

Salvamont, singurul serviciu de salvare montană din țară, desființat de Guvernul Ciolacu

Sindicatul ACORD acuză Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, de faptul că prin legea 296 din 2003, desființează SALVAMONT, UNICUL SERVICIU DE SALVARE MONTANĂ din România.

Sindicaliștii lansează acuzații dure la adresa Guvernului Ciolacu. Acord susține că în ciuda demersurilor efectuate către Executiv, nu au primit niciun răspuns, iar activitatea salvamonitiștilor este pusă în prericol de ordonanța austerității care duce la desființarea a 15% din personal.

”Legea nr. 296/2023, prin efectele sale vizând cele 44 de servicii publice județene și locale de salvamont, conduce la  desființarea acestora și trimite SALVAMONTUL,  ca mod de organizare și funcționare, cu 20-30 de ani înapoi. Mai mult decât atât, legea prevede reducerea cu 15% a numărului de salvatori montani. Vor fi concediați salvatori montani în care autoritățile locale, prin serviciile SALVAMONT, au investit ani întregi în perfecționare și dotări care să sprijine activitatea deosebită prestată. Desființarea instituției numită SALAVMONT, prin pierderea personalității juridice, respectiv reducerea cu 15% a schemei de personal, va diminua dramatic puterea de intervenție a unui serviciu esențial în salvarea de vieți omenești, chestiune pe care o considerăm DE NEACCEPTAT. Apreciem că această măsură este una profund greșită, luată fără să fie îndelung chibzuită. În cazul unor tragedii cauzate de scăderea capacității de intervenție, CINE VA RĂSPUNDE? Precizăm că sindicatul a trimis numeroase adrese către Guvern, prin care am cerut derogări de la lege, prin memorandum. În mod similar, au trimis adrese Serviciile SALVAMONT și autoritățile locale. La aceste solicitări Guvernul nu a răspuns”, transmite Sindicatul ACORD.

Sarcina financiară a înființării, funcționării și finanțării Serviciilor Salvamont NU REVINE GUVERNULUI, fiind suportată de Consiliile Județene/Locale și de o rețea restrânsă de parteneri, sponsori și donatori.

Acțiunile de salvare a vieților omenești pe munte le revin exclusiv salvatorilor montani, misiune nobilă care este îndeplinită cu pasiune de oameni dăruiți meseriei lor și care au salvat în ultimii 10 ani viețile a peste 65.000 de cetățeni.

 

>