Breaking news

Sabina Elena spune că nu îi urăște pe unguri și că va continua să poarte tricolorul

Sabina Elena, eleva româncă amenințată cu moartea de un coleg maghiar pentru că a purtat bentiță tricoloră la școală, a declarat vineri seară la Realitatea TV că nu îi urăște pe unguri.

sabina elenaSabina Elena, a povestit vineri seară în cadrul emisiunii ”Jocuri de putere”, de la Realitatea TV cum s-au desfăşurat evenimentele la liceul din Covasna după ce a venit la școală cu bentiță tricoloră.

Pe 1 decembrie, ca să putem intona imnul României în curtea şcolii, am depus o cerere la direcţiune. După insistenţe, s-a aprobat. După ce l-am intonat în pauza mare, ni s-au adresat cuvinte jignitoare, huiduieli, gesturi obscene din partea secţiilor maghiare. Pe 15 martie, chiar nu am putut să nu am nicio reacţie. Pe 15 martie, am fost atenţionată de o profesoară să nu mai port banderola tricoloră pe cap pentru că este ziua maghiarilor şi să nu îi provoc. Am venit şi luni cu această banderolă tricoloră pe cap. După ore, doamna dirigintă m-a rugat să nu o mai port pe cap pentru că numai despre asta se discută în cancelarie şi problema a fost ridicată la nivel naţional. Am întrbat-o dacă voi primi vreo sancţiune. Mi-a spus că da pentru că am folosit telefonul mobil în incinta şcolii. A doua zi, marţi, am venit cu tricolorul legat la brâu. A venit la mine cu o foarfecă în mână, cred că intenţiona să mi-l taie, dar nu a reuşit pentru că m-am împotrivit. A reuşit să mi-l dezlege şi să plece cu el, fără să îmi adreseze vreun cuvânt. Colegii au fost şocaţi”, a spus Sabina Elena la Realitatea TV.

Mama Sabinei, prezentă și ea în emisiune la Realitatea TV a declarat că profesorii au avut o atitudine necorespunzătoare, dar că, în comunitatea lor, nu există de obicei probleme între maghiari şi români.

Avocatul Tabalai, cel care o reprezintă pe Sabina, a spus că managementul şcolii este unul defectuos, întrucât este format din membri UDMR şi alţi profesori unguri.

Întrebată de moderatorul Realitatea TV, Rareș Bogdan, dacă îi urăște pe unguri, Sabina Elena a spus: Nu. Nu am de ce să îi urăsc. Nu am declarat aşa ceva. Urăsc faptul că ei mă urăsc.

Cu toate amenințările și scandalul iscat în jurul gestului ei, Sabina a spus că va contina să poarte tricolor la școală.

“Mă simt foarte bine pentru că am văzut că atâţia oameni mă susţin şi sunt alături de mine. Sunt mândră că i-am făcut pe ceilalţi să se simtă mândri că sunt români. Voi continua să port tricolorul”, a spus Sabina Elena.

Vineri, elevii români au refuzat să intre la ore la liceul din Covasna în semn de solidaritate cu Sabina Elena, protestând în fața școlii unde au intonat imnul României. Proteste de solidaritate ale elevilor pentru Sabina Elena au avut loc vineri și la Pitești și Brașov.

>