Breaking news

Să aleg un aragaz electric sau unul clasic, pe gaz?

loading...

Ai auzit păreri pro și contra atât despre aragazul electric cât și despre cel pe gaz ? Nu știi ce să alegi ? Cel mai bine ar fi să analizezi care sunt nevoile tale pentru a vedea ce tip de aragaz ți se potrivește.

Fiecare variată poate prepara mâncăruri delicioase, însă doar dacă vei ști cum să îl utilizezi la adevarata sa capacitate. O temperatură greșită sau câteva minute în plus pot transforma o cină într-un dezastru.

Cei mai iscusiți bucătari vor ști să gătească la fel de bine pe ambele suprafețe. Pentru tine,însă, una din ele ar putea fi mai comodă. Pentru că știm că oscilezi între un aragaz electric bun sau unul pe gaz, îți vom prezenta principalele diferențe între cele două pentru a te ajuta să faci alegerea corectă.

Aragazul pe gaz oferă un control mai precis al temperaturii decât cele electrice.

Diferența între cele două constă în modalitatea de a răspunde la schimările de reglare a temperaturii. Un aragaz electric nu va răspunde la fel de repede precum un aragaz pe gaz. Flacăra poate cuprinde oala instantaneu și poate fi controlată ușor. Nou apărute pe piață sunt plitele pe inducție, care spre deosebire de cele electrice, încălzesc uniform suprafața oalei. Astfel, prin metoda inducției gătitul devine mai rapid, apropiandu-se mult de performatele obținute de o oală sub presiune pusă pe un aragaz cu gaz.

De asemenea orice aragaz electric bun ai alege există o serie de procedee pe care nu le poate face, precum : arderea sau flambarea. În plus, un alt avantaj net al acestora este acela că puteți opta pentru un aragaz cu 5 arzătoare. Doar aragazurile pe gaz dispun de modele cu 5 ochiuri.  Dacă nu folosești aceste procedee în bucătărie, aspectele mai sus menționate nu ar trebui să te inflențeze.

Un aragaz electric  este, în general, mai sigur.

Deși sunt acoperite, de regulă, cu grătare metalice, arzătoarele pe gaz folosesc o flacără deschisă. În această situație există mereu riscul ca flacăra să cuprindă un obiect inflamabil (prosop de hârtie, cârpă) care să ia foc. Un aragaz electric bun nu elimină total riscul de arsuri sau incendii, însă este mai sigur. De asemenea, în cazul aragazului clasic există riscul unor scurgeri de gaz.

Un aragaz electric poate fi mai ușor de curățat.

Cu siguranță ai curățat măcar o dată un aragaz pe gaz. Este destul de inconfortabilă scoaterea grilajelor care în timp se murdăresc foarte tare. Chiar și odată spălat, aragazul nu ajunge să fie perfect curat. Acest lucru nu se întâmplă și în cazul unui aragaz electric. Spun asta pentru că aici, cu ajutorul unei cârpe și a unui degresant situația este rezolvată. În cazul unei arsuri, suprafața va deveni ușor abrazivă. Acest lucru poate fi foarte ușor remediat cu ajutorul bicarbonatului de sodiu.

Cuptorul unui aragaz electric  este mai ușor de manevrat decât cel pe gaz.

În cazul cuptotului electric temperatura este una uniformă. Aici poti beneficia și de ventilație, nefiind nevoie să mai gătești cu ușa între-deschisă. Acest lucru te va ajuta să stabilești cu precizie temperatura care să aducă alimentele în starea în care ți-o dorești. Un bun aragaz electric va avea programe prestabilite pentru anumite tipuri de mâncare. În acest mod, vei seta doar programul și timpul de coacere, iar mâncarea va fi preparată automat. De regulă, astfel de electrocasnice vin cu manuale de instructiuni care precizează timpii de coacere pentru fiecare tip de produs alimentar în parte.

Analizând aceste detalii, vei ajunge la concluzia că nu oricine poate să mai gătească pe un aragaz clasic pe gaz. Este nevoie de experiență și pricepere. Un aragaz electric poate fi alegerea potrivită pentru oricine își dorește să obțină o mâncare gustoasă.

loading...