S-au îmbuibat cu bucate de Crăciun și au ajuns la urgențe

Ieșenii au luat cu asalt serviciul de primiri urgențe de la Centrul de Traumă şi Toxicologie ”Sfântul Ioan” din Copou în garda de Crăciun.

Nici în acest an, românii nu s-au învățat minte să fie cumpătați în privința alimentelor pe care le mănâncă. Drept urmare au ajuns la spital cu indigestii, colici biliare, gastrite, crize de ulcer, pancreatite şi chiar hemoragiile digestive.

Pacienţii au fost preluaţi imediat şi evaluaţi clinic, imagistic şi biologic şi au beneficiat de terapie în urgenţă. O parte dintre aceştia au necesitat rezolvare chirurgicală iar cazurile grave au fost internate la terapie intensivă. Cei mai mulţi pacienţi au fost rezolvaţi doar de medicii de urgenţă şi după ameliorarea clinică au preferat să-şi continue sărbătorile acasă. Alţii au ajuns în urma excesului de alcool, valorile alcoolemiei variind între 100-300 mg la mie”, a explicat dr Ciuhodaru.

Medicul recomandă celor ce au consumat în exces carne şi grăsimi să nu uite şi salatele din fructele şi legumele proaspete pentru a asigura un regim echilibrat precum şi plimbările în aer liber pentru a compensa măcar puţin din excesul caloric pe care vor fi nevoiţi să-l contrabalanseze în zilele următoare.

>