Breaking news

S-a semnat contractul de privatizare al CFR Marfă. Ministrul Ramona Mănescu nu a vrut să semneze actele

loading...

La trei luni de la câștigarea licitației de privatizare a CFR Marfă, s-a semnat și contractul de vânzare a 51% din acțiunile companiei de stat.

cfr marfa si gfrGruia Stoica, patronul GFR, a semnat luni, la sediul Ministerului Transporturilor privind vânzarea CFR Marfă.

Noul Ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu a refuzat să semneze contractul de privatizare, astfel că din partea statului și-a pus semnătura secretarul de stat Cristian Ghibu.

Omul de afaceri are la dispoziție 60 de zile pentru a achita suma licitată, de 202 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta a spus luni că: s-au depus deja 10 milioane de euro pentru garanţia de participare. După semnarea contractului, în 30 de zile trebuie depusă suma de 20 de milioane de euro (…) – 10 la sută din valoarea contractului. Şi, practic, dacă astăzi sau mâine trebuie să se semneze, imediat firma câştigătoare, că nu ministerul, conform legii firma respectivă, se adresează oficial Consiliului Concurenţei pentru a primi avizul.

Gruia Stoica ar fi făcut rost de mare parte din bani de la IFC, divizia de investiţii private a Băncii Mondiale.

Premierul Ponta a spus că dacă Gruia Stoica nu va plăti acţiunile, privatizarea va fi anulată, iar compania de stat va intra într-un amplu proces de restructurare.

Vânzarea pachetului de acţiuni a fost asumată de către Guvernul României prin Hotărârea nr. 526/2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român – S.A., în calitate de cumpărător.

Procesul de pregătire a privatizării CFR Marfă a demarat în 2008, odată cu includerea companiei în programul de privatizare al Ministerului Transporturilor.

Prin Hotărârea de Guvern nr.46, din 13 februarie 2013, privind aprobarea Strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă S.A. şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, a fost aprobată strategia de privatizare prin vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni.

Hotărârea nr.526/2013, pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 august a.c., termenul de finalizare a tranzacţiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ.

loading...